Бурканите повличат цените на компоти, туршии и медСтъклените буркани и

...
Бурканите повличат цените на компоти, туршии и медСтъклените буркани и
Коментари Харесай

Нов шок: Консервите поскъпват

Бурканите повличат цените на компоти, туршии и мед
Стъклените буркани и бутилки нарастнаха фрапантно и повличат цените на консерви, мед, виновност и безалкохолни питиета. Освен че коства повече, амбалажът даже става липсващ и при поръчка се постанова да се чака, сигнализират производители. Причината е, че стъкларските фабрики работят главно с газ, чиято цена се усили доста.

Огромен проблем с бурканите имат преработвателите на зеленчуци. " От 1 април стъкларският цех в Пловдив ни усили цената с 45% ", заяви пред " Стандарт " Стойко Кировски, ръководител на браншовия съюз. Той уточни, че освен амбалажът, само че и токът, и газът са стремглаво поскъпнали. Всеки ден с нови цени е и глюкофруктозният сироп, който се употребява за приготвянето на компоти и сладка - до момента растежът при него е 60%. Увеличава се и цената на захарта. Очаква се плодовете и зеленчуците от новата годишна продукция също да дойдат с нараснали цени - изключително оранжерийните поради скъпия ток, както и поради нарастването при торовете. " Получи се ценова серпантина, всичко това няма по какъв начин да не се отрази в цената на крайния артикул ", разяснява Кировски. Той изясни, че за някои от компаниите е по-добре да не работят сега, други минават на 3 или 4-дневна работна седмица. " През идващите месеци ще работим на загуба ", уточни още Кировски.

За фрапантен скок на стъклените бутилки заяви и ръководителят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски. " От 1 януари имаме 15-20% нарастване, от 1 март - още 10-15%, а в средата на март получихме писмо за екстра чарч енерджи от 45% за тока и газа ", сподели Чорбаджийски. И уточни, че виното не стопира да нараства. Производителите са свили до най-малко маржовете на облагите си и работят за обезпечаването на вътрешния пазар. " Нещата са трагични. Бизнесът има проблеми, за които незабавно би трябвало да се откри решение ", безапелационен е Чорбаджийски.

Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета пък сигнализира, че при тях няма опаковка, която да не е поскъпнала фрапантно - освен стъклото, само че и пластмасата, и алуминиевите кенчета.    

Проблемът се усеща и при производителите на мед. " Бурканчетата фрапантно скочиха, също така съвсем ги няма. Налага се да се презапасяваме. Стъкларските фабрики сега не създават или работят с понижен потенциал поради високите цени на газа. Продават количества, които са на склад ", споделя пред agri.bg Недялка Михова, дълготраен пчелар от село Прилеп, Добричка област. " С 30% и над 30% са по-скъпи стъклените опаковки. Това няма по какъв начин да не се отрази на крайния артикул ", пресмята Недялка. Тя добавя, че капачките също стават дефицитна стока, защото заводът е спрял произвеждане и в този момент продава остатъчни количества. " Това значи, че ще има смяна в цената на меда, другояче стопански няма да издържим ", пресмята стопанката.

За казуса потвърдиха пред " Стандарт " и производители на мед от Пиринския край, които продават стоката си на фермерския пазар пред земеделското министерство в София. " Все още се намира амбалаж, само че би трябвало да чакаш. Поръчваш и го получаваш след седмица ", споделя продавач на билки и мед.

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР