Бургаският жилищен комплекс, за който се разказват най-много легенди и

...
Бургаският жилищен комплекс, за който се разказват най-много легенди и
Коментари Харесай

„Меден рудник“ става на 100 години

Бургаският жилищен комплекс, за който се описват най-вече митове и вицове, мястото, където хиляди млади фамилии са отгледали и отглеждат своите деца, навършва 100 години! Това е фамозният " Меден рудник ".

Историята на днешния великански жилищен комплекс, за който се твърди, че има повече население от прилежащите регионални градове Ямбол и Сливен, е тясно обвързвана с тракийския въпрос. През 1913 година покрай чешмата Кьор Исмаилица се откриват първите 10-15 фамилии бежанци от Беломорието. Тогава тази територия е обхващала обширни пасища на заможни бургаски скотовъдци и общинска земя.

През 1920 година Община Бургас отстъпва и узаконява земята на бежанците, наричайки махалата Кара хълм (Черни връх). Името е заменено на " Меден рудник " през зрелия социализъм. Тогава комплексът е застроен всеобщо с панелни жилищни блокове, в които се настаняват млади фамилии, пристигнали да търсят прехранване и бъдеще в Бургас.

През 2010 година бе обновена традицията в " Меден рудник " да се организира годишен празничен събор. Той се провежда с финансовата поддръжка на Община Бургас, ентусиазма на екипа на национално читалище " Паисий Хилендарски 1928 " и дейното присъединяване на родолюбиви поданици на комплекса.

Тази година съборът ще се организира на 19 септември и ще бъде отдаден на 100-годишния празник. Както постоянно, " Меден рудник " ще чества с богата фолклорна стратегия, спортни и други игри. Заради упования огромен интерес към събитието, по предварителни проекти се трансформира мястото. Идеята е съборът да се организира не до 128 бл., а на бившето опитно поле до кръстовището ул. " Кооператор " - ул. " Петрова равнища ".

 

* Много желаеме да създадем една забавна фотографска галерия, която да покаже по какъв начин Кара баир/ " Меден рудник " се е променял през миналия век и какви хора са живяли тук! Ако можете да помогнете с нещо от персоналния си списък, занесете остарели фотоси в кметството ( ЦАУ " Възраждане " ) или в НЧ " Паисий Хилендарски 1928 " на ул. " Въстаническа " - до Старата поща на комплекса. Снимките са безценен спомен и в случай че не желаете да ги подарите, можем да ги сканираме и да ви ги върнем.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР