Бургаската рафинерия Нефтохим, чийто основен собственик е руската Лукойл, заобикаля

...
Бургаската рафинерия Нефтохим, чийто основен собственик е руската Лукойл, заобикаля
Коментари Харесай

Политико: Как бургаският Нефтохим заобикаля петролното ембарго?

Бургаската рафинерия " Нефтохим ", чийто главен притежател е съветската " Лукойл ", заобикаля възбраната на Европейския съюз за търговия в страни членки с артикули, създадени от съветски нефт, и, възползвайки се от полученото изключение от възбраната за импорт на съветски недопечен нефт и нефтопродукти, е натрупала солидни облаги, написа " Политико ".

Това става като създава горива и масла от евтината съветска суровина, изнася ги сякаш за страни отвън Европейския съюз, а по-късно претрупва нефтопродуктите от транспортен съд на транспортен съд в намерено море или на интернационалните пристанища, с цел да се заметат следите през новорегистрирани кораби или плаващи под разнообразни знамена, след което горивата влизат в Европейската общественост и стигат даже до Съединени американски щати.

Така българското дружество става част от скица за финансиране на войната на Русия в Украйна, сочи взаимен разбор на данни, направен от " Глобъл Уитнес ", българския Център за проучване на демокрацията и Центъра за проучване на силата и чистия въздух, представен от " Политико ". Неговите заключения бяха оповестени в четвъртък. Той предлага и решения на казуса, измежду които са лишаване на изключението за България да внася съветски недопечен нефт и усилване на контрола върху корабоплаването посредством възбрана на танкерите да изключват сигналите за радарно следене, с изключение на при експлицитни обстановки.

Според отчета предоставените от Европейски Съюз изключения на България и централноевропейските народи без изход на море като Унгария, Словакия и Чехия да внасят съветски нефт до края на 2024 година разрешават подмолното нахлуване на съветски нефт в по-широкия европейски пазар.

" Текущата граница на цените на петрола, избрана на 60 $ за барел, е нарушена. Руската примес " Уралс " в този момент се търгува на към 75 $ за барел. Руският експорт продължава да пораства, достигайки връх от 3,72 милиона барела дневно при започване на октомври. Приблизително 20-25% от европейския импорт на недопечен нефт и рафинирани артикули към момента е с съветски генезис, постоянно непряко през трети страни като Турция, ОАЕ, Мароко, Египет и Индия ", означават създателите на разбора.

Според тях България е характерен образец за неефективността на актуалните наказания, които в действителност обезпечават към 3 милиарда $ облага за " Лукойл " от началото на съветската инвазия, образувана от отстъпката от към 20 $ за барел от сорта " Уралс ". Според оценките на анализаторите бизнес интервенциите на " Лукойл " в България обезпечават към 4% от общите доходи в съветския петролен бюджет през 2023 година

Милиард евро от Бургас за Кремъл

Само през първите девет месеца на 2023 година бургаската рафинерия е преработила 4.5 млн. т съветски недопечен нефт (95% от потребления в предприятието). Това е осигурило в хазната на Кремъл близо 1 милиарда евро като директни налози – сума задоволителна за ръководството на наемническата група " Вагнер " за година.

Реално дадената от Европейска комисия на България дерогация за ембаргото върху съветския нефт е трансформирала страната ни в четвъртия по величина вносител на " Уралс " след Индия, Китай и Турция. Изключението бе получено при експлицитното изискване, че съветските петролни доставки би трябвало да задоволяват вътрешния пазар. Рафинерията обаче освен е нараснала въздействието си на българския пазар и към този момент държи 90 % от него, само че и стремително изнася нефтопродукти, в това число за Турция, Египет и Обединените арабски емирства (за допустимо трансгранично прекачване към ЕС).

Потенциално отбягване на наказания

Анализът демонстрира, че износът на " Лукойл " е за 930 млн. евро през 2023 година и Русия употребява Европейски Съюз като врата за опазване на своя дял от международния петролен пазар. Въпреки че директният експорт за страните от Европейски Съюз е намалял през 2023 година, " Лукойл " е употребявал пристанища на Европейски Съюз и основни центрове в интернационалните води (като Каламата, Малта и Сеута) за прехвърляния от транспортен съд на транспортен съд и по-нататъшен експорт към страни отвън Европейски Съюз. Между март и юли 2023 година 239 000 т рафинирани артикули са напуснали български пристанища за пътувания, чиято последна дестинация може да бъде скрита посредством поредност от прехвърляния от транспортен съд на транспортен съд, се показва в отчета на трите организации.

Те са анализирали данни от следене на кораби с товари от " Нефтохим ", съгласно които евентуално рафинерията е нарушила възбраната за продажба на петролни артикули в други страни членки на Европейски Съюз.

Даден е образец по какъв начин на 8 август корабът Seaexpress, ръководен от гръцката компания Thenamaris Ship Management, идва на пристанище Бургас, където товари 40 000 т мазут от рафинерията. Данните от следенето разкриват, че корабът е подхванал 15-дневно пътешестване през Средиземно море, като в последна сметка е разтоварил в холандското пристанище Ротердам. Прави усещане, че преди Seaexpress да вземе товара си, бургаската рафинерия не е получавала неруски недопечен нефт за интервал от 21 дни. Вместо това са пристигнали четири колета съветски недопечен нефт за общо над 340 000 тона. Следователно е доста евентуално горивото, натоварено на Seaexpress, да съдържа забележителен съставен елемент, получен от съветски недопечен нефт, считат анализаторите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР