Бургаската рафинерия Лукойл“ вече заменя руския петрол със суровина от

...
Бургаската рафинерия Лукойл“ вече заменя руския петрол със суровина от
Коментари Харесай

Бургаската рафинерия „Лукойл“ вече не внася руски петрол

Бургаската рафинерия „ Лукойл “ към този момент заменя съветския нефт със суровина от Казахстан, Ирак и Тунис. Това оповестява Reuters, цитирайки търговци и данни от Лондонска фондова борса (LSEG).

На 1 януари влезе в действие възбраната за експорт на горива, създадени от съветски нефт, а от 1-ви март ще бъде изцяло неразрешено на рафинерията да работи с съветски петрол.

България ограничи износа на всички рафинирани артикули, създадени от съветски недопечен нефт от този месец, което прави съвсем невероятно единствената ѝ рафинерия да работи с съветски нефт, и реши да спре целия импорт на съветски недопечен нефт от март “, напомня изданието.

Рафинерията в Бургас беше четвъртият максимален покупател на съветски нефт по море през 2023 година, купувайки над 100 000 барела дневно и пълнейки военния бюджет на Путин.

Този месец не се чака нефт от Русия да стигне до пристанище Бургас, защото съветската компания „ Лукойл “ към този момент не е в положение да доставя бургаската рафинерия със личния си петрол „ Уралс “ и тя би трябвало да употребява суровина от други места, което покачва разноските на комбината.

Рентабилността на завода зависи на 60% от налога, натрапен от българското държавно управление върху облагите на рафинерията.

През януари в Бургас би трябвало да дебаркират два товара от 70 000 метрични тона казахстански недопечен нефт KEBCO, един товар от 76 000 тона иракски Basrah Light, един товар от 50 000 тона казахстански CPC Blend и 33 000 тона нефт от Тунис, съгласно данни на LSEG.

Казахстанският вид KEBCO, изнасян през съветските пристанища, е със същото качество като „ Уралс “ и е най-вероятният сурогат на съветския нефт в България, споделиха търговци, добавяйки, че предлагането му е лимитирано и цената му е доста по-висока от тази на „ Уралс “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР