Бургаската рафинерия Лукойл България се очаква да внесе до края

...
Бургаската рафинерия Лукойл България се очаква да внесе до края
Коментари Харесай

Росица Велкова: Лукойл ще внесе в бюджета 100 милиона от свръхпечалбите си

Бургаската рафинерия " Лукойл България " се чака да внесе до края на седмицата предплатено в бюджета до 100 млн. лева върху свръхпечалбата си. Това заяви пред публицисти Росица Велкова, министър на финансите.
 
Тя изясни, че не ѝ е известно да има смяна в позицията на компанията, която до неотдавна не плащаше налози в България, само че през ноември на взаимна конференция с кабинета в Министерския съвет разгласи, че ще заплати към 700 млн. лева налог през 2023 година, в случай че износът на горива от рафинерията в Бургас не бъде неразрешен.
 
 Росица Велкова Росица Велкова Източник: Zonanews
На конференцията беше посочено, че осъществяването на плануваното в европейската регулация в допълнение облагане на свръхпечалбата с налог от 33 на 100 ще докара до неведнъж по-големи доходи в бюджета на България.
 
Според плановете след изземване на свръхпечалбите може да разчитаме в бюджета тази година да влязат 100 млн. лева, а следващата година - 700 млн. лв., показаха от Министерството на финансите.
 
България получи дерогация и може да внася съветски нефт по море и водопровод до края на 2024 година, само че не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други страни - членки на Европейски Съюз, или в трети страни.
 
Тези разпореждания се съдържат в признатия през уикенда от Съвета на Европейски Съюз девети пакет от наказания против Русия. Неотдавна кабинетът насочи запитване към Европейската комисия дали полученото изключение от глобите, влезнали в действие на 5 декември, визира и износа.
 
" Лукойл Нефтохим " пък показва, че в случай че не може да изнася продуктите, част от които даже не са позволени за приложимост в Европейски Съюз, няма къде да ги съхранява и на процедура ще би трябвало да спре да работи. Тази теза е подкрепяна и от служебния кабинет.
 
В пакета е записано, че България може да изнася за Украйна някои рафинирани артикули, получени от импортирания въз основа на тези дерогации нефт, в това число посредством пренос през други страни от Европейски Съюз при нужда.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР