Burgas24.bg виж галерията Жители на няколко блока в бургаския комплекс "Изгрев"

...
Burgas24.bg виж галерията
Жители на няколко блока в бургаския комплекс "Изгрев"
Коментари Харесай

Баба гледа зарзават между блоковете! Комшиите й скочиха - не искат марули, а площадка за деца

Burgas24.bg виж галерията Жители на няколко блока в бургаския комплекс "Изгрев " с години търпят под терасите им да съществува, както те го назовават - змиярник. Става въпрос за междублоковото пространство сред 20 и 21 блок в комплекса, в което стара жена си е спретнала зеленчукова градина. Сигнал за тази неправда е изпратен до кмета и общинския съвет на Бургас, както и до министъра на районното развитите. Репортер на Burgas24.bg през днешния ден снима региона сред упоменатите блокове. Изгледайте нашето видео и преценете сами по този начин ли би трябвало да наподобява междублоково пространство в европейски град!

"Повече от 40 години живеем в к-с "Изгрев "-Бургас, само че в междублоковото пространство сред 20 и 21 блок има едно Г- нагледно наподобяващо на бунище "дворно място ", благосъстоятелност на Желязка Стоянова, живуща в 20 -и блок. Мястото е оградено с ръждива мрежа и изкривени бетонни колове. Вътре има от няколко десетилетия камари от насъбрани камъни,тухли и боклуци с височина към 1,5 м, неугледни по-големи и по-малки барачки, треви, саморасли дървета, дървета за огрев и други Изобщо визията от мястото не е за междублоковото пространство. Единствената потребна повърхност, която собственичката употребява е за 4-5 дребни лехички - лук, чесън, маруля, чубрица и някои цветя-общо към 15-20 кв.м. Струва ли се да съществува тази грозна панорама, която съпътства живота ни повече от 40 години? Това не е земеделска територия.

Собственичката е жена над 75 години, обществено затруднена. За Желязка смисълът на живота е единствено дворното място. За да го поддържа тя прави главно следните действия: непрестанно изхвърля треви и клони до контейнерите за смет; с цел да полива градинката употребява високо волтов кабел от жилището си, който зарежда помпа за поливане. Кабелът минава през тротоарите на междублоковото пространство и с цел да не се вижда, покрива го със сухи треви ", се показва в сигнала

Освен това старата градинарка палила огън през лятото за зимнините си. Последният път е бил на 14.07.2017 година,когато даже е бил разгласен жълт код за изключително горещо и рисково за пожари време. Според съседите дамата подвеждала чиновниците на Община -Бургас,че би трябвало да сече дървета от дворното място, а изсичала 40-годишни дървета отвън него. Последният образец е тази пролет. "Пристигна кола и служащи от отдела за озеленяване към общината започнаха сеч на над 40-годишни дървета отвън дворното място -в междублоковото пространство. Нашата интервенция едвам спря тяхната сеч, само че при диалог с госпожа Праматарова от отдела за озеленяване в общината, отговора беше- "Като ги сече, ще засади още веднъж дървета ". Учудихме се на това мнение и организирахме още един телефон диалог. Съвсем доброжелателно обяснихме, че са подведени от отдела за озеленяване. Казахме също,че през 2016 г.собственичката наливаше нафта в корените на дърветата отвън дворното място-в междублоковото пространство. Написахме тогава писмо до общината за случая, само че не се даде ход на сигнал ", жалят се още в "Изгрев ".

Недоволството на съкварталците било голямо, а Желязка бранила по всевъзможен начин собствеността си. В спор е с доста съседи, само че страхът от нея е доста огромен, поради нейните кавги, обети, закани и други Дотам се е стигнало, че никой не желае този проблем да се сложи в писмена форма пред общинската администрация и кметството. "От нея се опасяват и доста общински чиновници. Докъде сме я докарали през 21-ви век? ", питат жалбоподателите.

"Според Закон за устройство на територията междублоковите пространства са главно зелени площи и са общинска благосъстоятелност. Това дворно място също би трябвало да е общинска благосъстоятелност, тъй като след отчуждаването му са получени 2 жилището за него в 20-ти блок.Независимо от това, собственичката декларира, че с новия организационен проект на Бургас ще може да си вземе още място от междублоковото пространство. Явно тя има поддръжка от чиновници в общината още от времето на предходните кметове Проданов и Костадинов.Няма друга причина за това безхаберие на общината повече от 40 години, макар многочислените сигнали през годините ", пишат още жителите.

Те оферират да се оформи площадка за деца и отдих на мястото на "змиярника ", както те го назовават. Освен това наоколо нямало детски ъгъл и децата се натрупат да играят пред входовете. "Има законова опция за благоустройство на терена и възможна нова отплата на собственичката.Тя дори ще живее по-добре и по-спокойно след парична отплата за мястото (ако има право на това). Настояваме да пристигна комисия на място,за да се убедите в правотата на нашето искане. Комплекс "Изгрев " е един от влиятелните квартали на Бургас и тук е най-голямата комерсиална част на града ни. Всички блокове към нас се санират - 19,21,22,23, високите блокове и други На фона на актуализирания квартал нетърпима е към този момент тази композиция от мочурище и бунище.Имаме вяра да се в профил този непоносим проблем и да се разрешат нещата в вярната посока ", жалват се съседите от "Изгрев ".

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР