Бургас. Зелениката придава особения облик на цялото преживяване при посещение

...
Бургас. Зелениката придава особения облик на цялото преживяване при посещение
Коментари Харесай

Инж. Иван Камбуров, ДПП „Странджа“: Зелениката придава особения облик на цялото преживяване при посещение в Странджа планина

Бургас. Зелениката придава особения образ на цялото прекарване при посещаване в Странджа планина. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Бургас инж. Иван Камбуров, основен специалист " Биологичното многообразие " към Дирекцията на Природен парк (ДПП) „ Странджа “. Наскоро стана ясно, че на 15 и 16 май ще се организира годишният „ Фестивал на зелениката “, който печели от ден на ден фенове в цялата страна. Този път той ще се състои в село Заберново в община Малко Търново, околност " Тулпан ".

„ Зелениката или рододендронът, както е разказан в научната литература, е един относително необичаен за България тип. В рода си той има още един представител, който се среща във високите елементи на Централен Балкан и в пространството сред Рила и Родопите. Това, което е характерно за странджанската зеленика, е, че тя дава един образ на цялото прекарване при визитите в парка. Така попадаме в една напълно друга среда. Това не е просто един любопитен от ботаническа позиция тип, а тя би могла да се съпостави с фон или театрална режисура – нещо, което дефинира средата със своето наличие. Не е рядко растение, което се е укрило от погледите в някоя висока канара, а нещо, което основава изцяло чувство за другост “, съобщи инж. Камбуров.

Той добави, че в предишното са намирани вкаменелости от зеленика в разнообразни елементи на света.
„ Имало е такива останки на Британските острови, в Южна Швеция, както и в една необятна полоса, северно от Алпите до Скандинавския полуостров, която е била с сходна влаголюбива мезофилна растителност, каквато през днешния ден се е запазила в доловете на Странджа. Тя е знакът на тази вечнозелена и оцеляваща природа в каквито и да било условия “, уточни специалистът.

По думите му в научната литература, обвързвана с растителните съобщества, се показва, че в Странджа има един друг физиономичен образ на растителността.
„ От листопадните гори - най-много на буковете и на горуните, които са един от типовете дъб, ние следим сходни на лаврови гори. Зелениката е най-големият по размери от тези типове. Други доста любопитни типове, които от целия Европейски съюз се срещат единствено в Странджа, са колхидския джел – още веднъж вечнозелен тип, както и странджанската боровинка – тя е единственият от типовете боровинки в Съюза, която може да доближи човешки размери. Това е нещото, което удивлява заради своята другост “, добави инж. Камбуров.

Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР