Бургас. За седма поредна година Община Бургас кани всички, които

...
Бургас. За седма поредна година Община Бургас кани всички, които
Коментари Харесай

За седма поредна година Община Бургас организира инициатива за обща снимка на всички именници на Никулден

Бургас. За седма поредна година Община Бургас кани всички, които носят името на настойника на морския град – свети Николай Чудотворец, да продължат една от новите обичаи на 6-ти декември, като се съберат в 13.30 часа на площад „ Атанас Сиреков “ за обща фотография, оповестиха от Общината .

Инициативата се трансформира в непокътната бургаска марка и е неизменима част от тържествата за празника на града – Никулден. „ Златната “ фотография ще бъде изпратена за предпазване в Държавен списък – Бургас, където ще бъде непокътната за идните генерации.

Преди общата снимка с кмета Димитър Николов, всеки именник ще получи като подарък моряшко шалче и специфичната отличителна значка във връзка своя празник с придобилия локална известност надпис – „ На Никулден имам имен ден “.

Всички участници във фотоса пред постройката на Община Бургас ще могат да си вземат гратис копие от историческия кадър за спомен. И тази година фотосите ще се раздават на щанда на общинското обществено дружество „ Морски знаци “, ситуиран в Туристическия информативен център против Часовника, всеки работен ден от 10.00 до 19.00 часа.

Статистиката демонстрира, че точният брой на именниците на територията на община Бургас е 7 251, а в града – 5 853. Най-много носещи името на светеца живеят в Централна градска част – 1500, в к-с „ Меден рудник “ – 1300 и в к-с „ Славейков “ – 900.

Запазва се и наклонността името на Чудотвореца или други негови разновидности да се носи най-вече от мъже – 5399, дамите са 1657. Сред празнуващите от мъжки пол неоспорим любимец е името Николай – 3 716, следвано от Никола – 1683, а измежду дамите – Николина 729, следвано от Никол с 594 и Николета – 334.

Най-възрастният именkик е дядо Никола Мечев от ж.к. „ Меден рудник “, който тази година навърши 101 години, а най-възрастната именичка е баба Николинка Бояджиева от к-с „ Лазур “, която е на 95 години.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР