Бургас. В Експозиционен център Флора“ се излюпи най-голямата пеперуда в

...
Бургас. В Експозиционен център Флора“ се излюпи най-голямата пеперуда в
Коментари Харесай

Бургас: В Експозиционен център „Флора“ се излюпи най-голямата пеперуда в света – Атлас

Бургас. В Експозиционен център „ Флора “ се излюпи най-голямата пеперуда в света – „ Атлас “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . В експо центъра е показана жива галерия с най-красивите разновидности на този тип летящи инсекти. Там още веднъж се излюпи представител на най-едрия тип пеперуда в света – Attacus Atlas, наричана за по-кратко Атлас. Още три нейни какавиди може да се отворят всеки миг.
Жителите и гостите на града имат разполагаем единствено няколко дни да ги видят и да се снимат с тях. След като се излюпят, пеперудите Атлас не се хранят. Те нямат хоботче и живеят, до момента в който им стигнат запасите, насъбрани в гъсеничния интервал. Затова техният живот е доста къс – едвам 2 - 3 дни.
Пеперудата Атлас е същински колос. Размахът на крилете ѝ доближава в някои случаи до 30 см, като женските екземпляри са по-едри от мъжките. В тъмнината тази пеперуда постоянно е бъркана с птица поради огромния си размер.
Атлас е пеперуда с неповторими умения за отбрана – горната част на крилете ѝ наподобява на глава на кобра. За да е още по-голяма приликата, когато се усеща несигурна, тя пада на земята, с цел да замязя още повече на рискова змия. Това отблъсква враговете ѝ. Няма потребност да пътувате до естествения хабитат на тази пеперуда – остров Борнео, Южен Китай и югоизточната част на Азия.
Изложбата на пеперуди е отворена за гости всеки ден от 09.00 часа до 19.00 часа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР