Бургас. През изминалата седмица, Станислав Георгиев, експерт Биоразнообразие, защитени територии

...
Бургас. През изминалата седмица, Станислав Георгиев, експерт Биоразнообразие, защитени територии
Коментари Харесай

Бургас: РИОСВ Б участва в летния университет на ЮНЕСКО посветен на биосферните паркове

Бургас. През миналата седмица, Станислав Георгиев, специалист „ Биоразнообразие, предпазени територии и зони “ към РИОСВ-Бургас се включи в петото издание на Летния университет на ЮНЕСКО, отдаден на интегрираното ръководство и устойчивото развиване на биосферните паркове. Програмата „ Човекът и биосферата “ на ЮНЕСКО има за цел да построи мрежа от територии – биосферни паркове, които да съставляват модел на стабилно развиване и хармонично взаимоотношение сред индивидът и заобикалящата го среда. Това оповестиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас . На срещата, експерти от 15 страни показаха своите рекомендации и оферти за основаване на интернационален юношески комитет за биосферните паркове; разработване на обща интегрирана карта на туристическия капацитет на българските биосферни паркове и други
Летният университет на ЮНЕСКО е интернационална самодейност на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE, която цели да притегли и образова млади експерти по тематиките, свързани с ръководството на биосферните паркове. Петото ѝ издание се организира за първи път в България в Биосферен парк „ Централен Балкан “ на териториите на общините Карлово, Павел Баня и Троян.
България взе участие в Програмата „ Човекът и биосферата “ от 1976 година През 1977 година, 17 строги естествени резервата у нас биват оповестени като биосферни. След смяната на фокуса на Програмата от строга природозащита към стабилно развиване и рационално прилагане на естествените запаси е належащо преосмисляне на съществуващата мрежа от територии. През 2017 година Междуправителствения координационен съвет по Програмата „ Човекът и биосферата “ утвърди трансформирането и разширението на част от българските биосферни резервати в модерни биосферни паркове. Това са биосферните паркове „ Централен Балкан “, „ Узунбуджак “, „ Сребърна “ и „ Червената стена “. Съчетаването на непокътнатата природа, съхранените занаяти и български обичаи в района е същността на биосферните паркове.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР