Бургас. По покана и инициатива на Община Бургас от 18.00

...
Бургас. По покана и инициатива на Община Бургас от 18.00
Коментари Харесай

Бургас: Общината организира изложба с лични оръжия на Левски, Ботев, Захари Стоянов и други легендарни български революционери

Бургас. По покана и самодейност на Община Бургас от 18.00 часа на 1 март в зала „ Коджакафалията “ на КЦ „ Морско казино “ се открива изложбата „ Оръжието на свободата. Личното оръжие на дейци на националноосвободителното придвижване “. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Най-популярните знаци на съзаклятията в националноосвободителните битки на българското население против Османското робство са евангелието, над което се произнася клетвата, с кръстосани върху него нож и револвер. Вярата, хладният взор на разсъдъка и избухващата от сърцето безгранична любов към родното се съчетават в изконната жадност за независимост, за свое, съвременно и уредено Отечество. И по този начин е от основаването на България до през днешния ден. Само по себе си оръжието, без здравите устои на вярата в правото дело, без вярата в чистата и свята република, която се грижи за всеки собствен жител, би било знак не на горделивост, а на разруха… Затова експозицията, проведена от Община Бургас и Националния Военноисторически музей, със съдействието на РИМ - Бургас, събира оръжия, документи и художествени творби, отразили последните, най-трудните крачки към Освобождението. Сабите на Христо Ботев, Велчо Атанасов и Христо Иванов – Големия, револверите на Димитраки Петрович, Ильо Войвода и Панайот Хитов, мушкет на Капитан дядо Никола, тесак на Захари Стоянов и нож на Васил Левски са измежду реликвите от фонда на НВИМ, които ще дойдат в Бургас.
За събитията от времето на Руско-турската война от 1877-1878 година ще „ свидетелстват “ картини на художниците Верешчагин, Васнецов, Манизер, Поленов и други Личното оръжие на дейците на освободителното придвижване, картините от НВИМ, както и документите и артефактите от РИМ – Бургас, ще останат в Бургас до 31 март. Изложбата се посвещава на Националния празник - 3 март. Всеки ще може да я прегледа при вход свободен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР