Бургас. От Етнографския музей към Регионален исторически музей-Бургас демонстрират в

...
Бургас. От Етнографския музей към Регионален исторически музей-Бургас демонстрират в
Коментари Харесай

Бургас: От Етнографския музей в града демонстрират в градинката до Часовника как са се боядисвали великденските яйцата в миналото

Бургас. От Етнографския музей към Регионален исторически музей-Бургас показват в градинката до Часовника по какъв начин са се боядисвали великденските яйцата в предишното, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Бургас . „ Боядисваме яйцата с естествени артикули, както нашите баби и майки са боядисва преди време “, сподели Станка Димитрова от групата за достоверен фолклор „ Факийски бялки “ при Народно читалище „ Христо Ботев – 1905 “ село Факия и изясни, че употребяват люспи от лук, коприва, панджар.
„ След като сложим яйцата в горещата с другите артикули, те се оцветяват в зелено, жълто, алено “, добави Димитрова. По думите й не се поставя нищо в допълнение, единствено обичайните оцет и сол, яйцата престояват към 15 минути и са подготвени. „ Не стават доста наситени цветовете, само че по този начин е било преди време “, сподели още Димитрова. „ Първото яйце би трябвало да бъде алено, по-късно с него се обикаля лицето на детето и се споделя – Здрав, здрав Дядо Великден, калугер не треската, назоваваме името на детето и по-късно яйцето се поставя на иконата до идващия Великден “, сподели Нана Ангелова. По думите й тогава се чупи и в случай че яйцето е цялостно, годината ще бъде добра и къщата ще бъде цялостна. „ Аз през днешния ден оцветявам с вълнени бои, както са боядисвали нашите родители “, сподели още Ангелова и изясни, че първо се боядисват конците, по-късно с тях и самите яйца.
Деница ДИМИТРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР