Бургас. От 1-ви до 6-ти септември т.г. ще се проведе

...
Бургас. От 1-ви до 6-ти септември т.г. ще се проведе
Коментари Харесай

Започва Природозащитна бригада Поморийско езеро 2021

Бургас. От 1-ви до 6-ти септември т.г. ще се организира обичайна природозащитна бригада на Поморийско езеро, проведена от съдружие „ Зелени Балкани “. Това заяви Радостина Ценова от Българска фондация " Биоразнообразие ", съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас .

Всяка година по същото време на брега на солената лагуна край Поморие се събират десетки доброволци и природозащитници от страната, а преди години и от чужбина. Въпреки сложните условия и ограничаващите ограничения, подбудени от епидемиологичната обстановка, и тази година няма да направи изключение. Ентусиасти и фенове на природата ще посветят време и старания за опазването на редки типове и местообитания в Поморийско езеро.

По време на бригадата тази година ще бъде ремонтиран острова пред Музея на солта, на който гнездят гривестите рибарки – признакът на Поморийско езеро. Припомняме, че този остров бе построен точно с помощта и напъните на доброволци на сдружението, като това подкрепя завръщането на типа гривеста рибарка като гнездящ в езерото, а колонията му през днешния ден е най-голямата на Балканския полуостров.

По време на бригадата ще бъдат показани забавни презентации на участниците, с цел да се срещнат със свършената до момента работа в региона на езерото и постигнатите резултати. Ще има образование за първа помощ на диви птици, защото екипът на „ Зелени Балкани “ ръководи Спасителния център в Стара Загора и добре познава потребностите и условията за сходни грижи. Ще се показа самодейността „ Европейски Зелен Пояс “, която БФБ и Зелени Балкани извършват в България. Комуникационният специалист на плана ще показа екосистемните услуги, предоставяни от крайбрежните лагуни и други

Лекцията на 2 септември от 17.00 часа в Посетителския център „ Поморийско езеро “ ще е отдадена на климатичните промени и доброволците ще научат повече за забавната тематика „ Климатични промени, зоонозни болести и прилепи “. Лектор ще бъде младата Ния Тошкова, зоолог в Националния природозащитен музей и дипломат на БФБ по план Climate Game on, осъществен с поддръжката на стратегия DEAR на Европейска комисия.

По време на бригадата природолюбителите ще имат опция да обменят опит, хрумвания и познания. За най-големите запалянковци ще бъдат проведени и действия като обход на плажната коса за изхвърлени на брега китоподобни бозайници и наблюдаване на птиците в езерото и първи стъпки в идентифицирането на другите типове.

Природозащитната бригада е част от дейностите по план LIFE19 NAT/BG/000804 „ Живот за Поморийската лагуна “, финансиран от стратегия LIFE на Европейски Съюз. Повече за плана на https://lifeforpomorielagoon.eu/, както и във фейсбук страницата Живот за Поморийската лагуна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР