Бургас. Община Бургас, Областна администрация и Българска академия на науките

...
Бургас. Община Бургас, Областна администрация и Българска академия на науките
Коментари Харесай

Бургас: Общината, Областна администрация и БАН подновиха споразумението за сътрудничество

Бургас. Община Бургас, Областна администрация и Българска академия на науките възобновиха тристранното съглашение за районно съдействие. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Подписи под меморандума през днешния ден поставиха кметът Димитър Николов, регионалният шеф Вълчо Чолаков и акад. Юлиан Ревалски.
„ Много са общите ни планове, които досега сме осъществили с Академията. Стартирахме с вашите научни изводи по тематиката за референдума за петролопровода Бургас-Александруполис, които се оказаха от решаващо значение. Разкриването на Бизнес инкубатора в Бургас и извличането на артикули от Бургаските солници също е плод на нашата взаимна активност. В момента се построява Научен конгресен център в зоната за публичен достъп на пристанището, където имаме предпочитание да се трансферира по-мащабната активност на Българска академия на науките и да се ситуира една Европейска лаборатория по надзор на пластмаса и замърсяването на водите на Черно море. С поддръжката на Българска академия на науките желаеме да се противопоставим на концепцията за мораториум за откриване на нови факултети в университетите “, показа кметът Николов.
„ Българска академия на науките празнува тази година 150 години. В момента имаме 17 университетски центрове в страната и следва откриването на още един. Ако има проблем от нашата компетентност, ние ще се включим в неговото решение. Бургас е един то най-активните ни центрове. Отворени сме за всевъзможни хрумвания за разширение на съдействието “, съобщи акад. Юлиан Ревалски.
„ Благодарим ви за партньорството до момента и поздравления за децентрализацията, която осъществявате посредством вашите районни центрове “, уточни регионалният шеф Вълчо Чолаков.
„ Науката би трябвало да е оптимално близо до развиването на обществото, с тази цел през 2010 година открихме един от първите Регионални университетски центрове на Академията – този в Бургас. Той свързва науката и образованието, стопанската система и локалната власт. Оттогава е и нашето съдействие, което ще продължи и в бъдеще. Поздравявам кмета на Бургас с откриването на новия Медицински факултет. Това е огромен триумф за града “, добави акад. Никола Съботинов.
Меморандумът планува тристранно съдействие на необятна основа, посредством продан на информация, създаване и осъществяване на общи стратегии и планове в региона на екологията, мониторинга на околната среда и естествените запаси в района, устойчивото прилагане и запазване на водите и водните запаси.
На срещата участваха още почетният жител на Бургас и ръководител на Българска академия на науките през 2009 – 2012 година акад. Никола Съботинов, проф. дфн Петър Петров – координатор на Националната академична мрежа, проф. Севдалина Турманова – зам.-областен шеф и координатор на Регионалния научен център на Българска академия на науките в Бургас, ректорът на Бургаски свободен университет проф. Галя Христозова, зам.-ректорът на Университет „ Проф. доктор Асен Златарски “, шефът на Регионалната библиотека Мария Бенчева, ръководителят на Бургаска търговско-промишлена палата Цанко Иванов, зам.-председател на Търговско-индустриалната камара Видка Вълчева, Радовеста Стюарт – представител на Регионален исторически музей и др.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР