Бургас. Министър Стела Балтова представи сезон 2021 пред участниците в

...
Бургас. Министър Стела Балтова представи сезон 2021 пред участниците в
Коментари Харесай

Министър Стела Балтова участва в Петата среща на работещите в сферата на туризма от Южното Черноморие и Странджа в Бургас

Бургас. Министър Стела Балтова показа сезон 2021 пред участниците в Петата среща на работещите в областта на туризма от Южното Черноморие и Странджа. На форума в Бургас участваха представители на разнообразни подсектори от бизнеса, висши учебни заведения и общини от района, както и регионалният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова. Това оповестиха от пресцентра на Министерство на туризма .

Министър Балтова регистрира позитивна наклонност и за началото на септември. По данни на ЕСТИ от началото на май до края на август броят на туристите у нас наближава 3,8 млн. и надвишава 70% растеж по отношение на предишното лято. За първата половина на месец септември 2021 се следи сериозен растеж на туристи от Германия - над 3 пъти, от Полша - над 40%, от Чехия - над 70% по отношение на същия интервал на предходната година, има завръщане на интереса и на съветските туристи, заяви служебният министър.

Целта на срещата бе да се обсъдят резултати, проблеми и пропуснати изгоди в границите на летния сезон, както и съгласуваността с сектора при взимането на спешни решения и противоепидемични ограничения, тяхното използване и съблюдаване. Възстановяването на туризма минава през процеса на имунизация и грижата за здравето на работещи и туристи, посочи министърът.

„ За нас значимото е по какъв начин да създадем като общество по този начин, че бизнесът да работи. За задачата е належащо да бъдат спазени знаците, заложени в Националния проект за деяние на Министерството на здравеопазването, с цел да бъде обезпечено здравето на всички, ” уточни министър Балтова.
Беше сложена тематиката за националните курорти, решаването на чиито проблеми ще се отрази сензитивно върху качеството на туризма.
В отговор на сложени въпроси Министърът обясни по какъв начин може бизнесът в туризма да получи поддръжка с инструментите на Плана за възобновяване и резистентност.

Представители на бранша показаха вяра, че следващата година туризмът ще се възвърне.

Като значим въпрос, на който би трябвало да се търси отговор, бе посочен казусът с фрагментите в туризма. Министърът посочи нуждата от издигане имиджа на специалността, както и от поощряване на образованието в областта на туризма. Беше посочено, че е назрял моментът за законова смяна, която да разреши в туризма работодателите да наемат повече от 20 на 100 чужденци в личния състав на едно туристическо дружество. Възможни решения на визовите проблеми за задграничните служащи, непосредствено договаряне на “зелени коридори ” и транспортни връзки с значими пазари, както и вдишване на ясни задължения към бранша и улеснение на връзката сред управляващите и директно създаващите туристическия артикул - това бяха част от значимите акценти в полемиката.

Като различен настоящ проблем бе посочен дефицитът на спасители, както и контролът и спазването на ограниченията в свободните зони на плажовете.
Труден и динамичен сезон, само че всички се справихме, регистрираха участниците във форума, като благодариха на министъра, че през миналия сезон е имало чуваемост и подпомагане за решение на настоящи проблеми.

Преди началото на срещата министърът се срещна и със студенти - бъдещи специалисти в областта на туризма.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР