Бургас. Днес кметът Димитър Николов и заместниците му представиха пред

...
Бургас. Днес кметът Димитър Николов и заместниците му представиха пред
Коментари Харесай

Бургас: Акцентите в Бюджет 2018 на Общината са инвестиции в образование, индустриални зони и социални центрове

Бургас. Днес кметът Димитър Николов и заместниците му показаха пред публицисти рамката на Проектобюджет 2018, който следва да бъде гласуван от локалния парламент. Той е уравновесен и изработен по този начин, че да обезпечава всички сфери, действия и обществени групи, за които е виновна Община Бургас. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
Бюджет 2018 продължава и надгражда наклонността за вложения в образованието, доизграждането на инфраструктура в съществуващите и новите индустриални зони на Бургас и грижа за обществено уязвимите наши съграждани.
Макрорамката на проектобюджет 2018 е 248 671 410 лева
Капиталовата стратегия е в размер на 62 101 655 лева

Приоритети в направление обучение:
Продължава построяването на детски градини. През 2018 порти ще отворят:
- Новата екологична и новаторска детска градина " Пинокио " в Районен център " Меден рудник " с потенциал 120 деца;
- Филиал на ДГ " Х. Кр. Андерсен " в комплекс " Лазур ", след главен ремонт - потенциал 120 деца.
- Започва построяването на нова детска градина в квартал " Черно море ".

Община Бургас е и единствената, която построява нови учебни заведения:
- Продължава строителството на учебно заведение в квартал Горно Езерово.
- През 2018 ще отвори порти най-новото професионално учебно заведение в България - Професионална гимназия по компютърно програмиране и нововъведения. Училището ще бъде с интензивно проучване на британски и немски език и ще приготвя експерти в професионално направление " Компютърни науки ", специалност " Програмист ", специалности " Системен програмист " и " Приложен програмист " със период на образование 5 години с банкет след приключен седми клас. В образователните стратегии да бъде заложено учениците да придобият познания и умения за обектно насочено програмиране, в области като създаване на програмен продукт и уеб дизайн, технология на програмирането, системи за ръководство на бази данни, интернет програмиране.
- Продължава обновяването на материалната база на професионалните учебни заведения - Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника; Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия " Кольо Фичето " ; Професионална гимназия по туризъм " Асен Златаров " ; Професионална гимназия по електротехника и електроника " Константин Фотинов " ; Професионална гимназия по транспорт; Професионална комерсиална гимназия. Ще бъдат издигнати три физкултурни салона и ще бъде актуализирана базата за професионална подготовка на шестте гимназии.

Община Бургас влага и във висшето обучение:
- През 2018 година ще отвори порти филиал на Националната художествена академия, като Община Бургас ще подкрепи преустройството на пространствата за потребностите на филиала, който ще се обитава в Магазия 1 на пристанището. До няколко дни, взаимно с управлението на академията, ще бъдат оповестени специалностите, които ще бъдат открити в Бургас и за които ще може да се кандидатства още тази година. Откриването на филиала на НХА ще е съпроводено от серия съпътстващи събития, които ще започват още през февруари с галерия " 70 години компетентност Плакат и образна връзка ".
- Продължават вложенията в строителството и оборудването на постройката на Медицински факултет към Университет " Проф. доктор Асен Златаров " -Бургас. За последните две години Община Бургас е осигурила близо 4,5 милиона лв. за постройката, като част от средствата са от продажбата на медицинския център в " Меден рудник ". Община Бургас получи поддръжка от всички равнища - общински съветници и народни представители за реализирането на тази концепция. За 2018 година са заложени 600 000 лева за доизграждането и съоръжение на факултета. Строителството на корпуса е на заключителен стадий, продължава подготовката на процедурата по акредитация.

Инвестиции в индустриални терени:
През 2018 година акцент ще бъде обезпечаване на довеждаща инфраструктура до индустриални терени със декларирани капиталови планове и привличане на нови производства. От тази година Общината дава спомагателни тласъци за сертифицирани вложители. Освен бързо административно обслужване, те ще заплащат и понижени такси за всички механически услуги.
- Развитието на индустриалните зони е развой, на който Община Бургас сложи началото през 2009 година със основаването на Индустриален и логистичен парк - Бургас. До този миг са построени улици, локално пътно платно, улично осветяване, противопожарни хидранти, улични канализационни мрежи за битови и дъждовни води, водопроводи, електро-преносни уреди, трафопостове.
Общата повърхност на зоната е 240 дка, като все още 80% от потенциала й е напълнен. В зоната към този момент има над 30 вложителя, множеството от които сега строят базите си. Част от тях ще открият производствата си през 2018 година.
В развой на строителство са индустриални бази за хидравлични съставни елементи, пропан - бутан, железни произведения, месни артикули, хлебни произведения, разработване на сувенири и други Заявен е и капиталов интерес за произвеждане на части за железопътната промишленост и автомобилостроенето.
Общият размер на привлечените вложения в зоната надвишава 80 млн. лв. и се чака да бъдат разкрити над 800 нови работни места.
- Изчерпването на потенциала на зоните наложи да се търсят нови индустриални терени. Затова през 2018г. започва ФАЗА 2 на Индустриалния парк. На територия от 600 декара в Южна промишлена зона в Бургас ще бъдат обособени имоти от 20 до 160 дка. Това ще даде опция да се търсят огромни вложители.
През миналата година бяха изпълнени основни инфраструктурни планове за Бургас, какъвто е построяването на ул. " Крайезерна ". Така е обезпечена директна връзка сред Индустриален и логистичен парк - Бургас фаза 1 и фаза 2 с автомагистрала Тракия.
- Индустриална зона „ Българово “ е другата зона, където ще бъдат вложени средства за създаване на инфраструктура. Общата повърхност на зоната е 110 дка, като все още 50% от потенциала й е напълнен. Закупени са терени от 5 компании - италиански производител на елементи за обувната индустрия, търговско-сервизни бази за земеделска техника, произвеждане на ВИК артикули за канализационни мрежи, складова база за земеделска продукция. Заявените вложения са в размер на 18 млн. лева Ще бъдат разкрити над 130 работни места. През 2018 година ще бъде доизградена довеждащата инфраструктура, подземните връзки, канално-помпена станция с тласкател.
- През годината ще бъде обезпечена довеждаща инфраструктура и до индустриални терени, посока кв. „ Ветрен “, където има декларирани капиталови планове.

Приоритети в опазване на здравето, обществени действия и спорт:
Здравеопазване:
Стартира нова стратегия за изцяло модернизиране на онкодиспансера.
Тя включва:
- планиране на строителство на постройката за Протонно емисионен томограф за прецизна ранна диагностика на туморни кафези и ранна терапия
- закупуване на 6 D маса за радиохирургия
- планиране и съоръжение на Отделение по брахитерапия
- правене на план за строителството на нова Болница за химиотерапия към " Комплексен онкологичен център-Бургас " ЕООД на мястото на остарялото инфекциозно поделение.

Преместване активността на " Медицински център 3-Бургас " ЕООД, дружно със Звено " Спортна медицина ", в центъра на града - Медицински център 2 и възстановяване изискванията за диагностика, лекуване и рехабилитация.

Осъществяване на действия по въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост в постройките на " Диагностично-консултативен 1-Бургас " ЕООД и " Диагностично-консултативен 2-Бургас " ЕООД със средства от Национален поверителен екофонд.

Продължава финансирането на стратегия Инвитро, дофинансирането на МБАЛ Бургас, както и на кожно- венерическия диспансер към МБАЛ.

Социални действия:
- Разкриване на пет нови обществени центъра по Оперативна стратегия " Региони в напредък "
- Разкриване на Център за рехабилитация и психическа поддръжка за деца с ДЦП, аутизъм и соматични увреждания в Минерални бани
- Устойчивост на услуги в домашна среда " персонална асистенция ", рехабилитация, обществени действия.

Спорт:
- Продължава градежът на Зала " Арена Бургас "
- Обновяване на спортните стадиони в к-с " Изгрев "
- Провеждане на Европейско състезание по ветроходство
- Приоритет продължава да бъде подпомагането на детско-юношеските школи в града
- Въвеждане в употреба на затрупан плувен басейн в к-с " Славейков ".

" Европейски политики, околна среда ":
- Стартира осъществяването на плановете по приоритет " Енергийна успеваемост в административни и многофамилни здания " - стартира санирането на 10 многофамилни здания, част от които монументи на културата на улиците " Александровска " и " Богориди ", както и план за възобновяване и ограничения за енергийна успеваемост на постройката на Община Бургас.
- През 2018 година ще започва и осъществяването на план " Интегриран модел за ръководство на градската подвижност - I стадий ", включващ реорганизация с създаване на бърз автобусен кулоар на бул. " Демокрация " и въвеждане на система за интелигентно ръководство на светофари.
- Проект " Създаване на условия за откриване на 5 нови обществени услуги на територията на община Бургас ", финансиран по процедура за даване на безплатна финансова помощ " Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца ". Проектът включва създаване и съоръжение на два дневни центъра за деца с увреждания, преходно и следено жилище за деца и младежи, Център за социална поддръжка за деца и фамилии, с което ще се разшири кръга от обществени услуги, предоставяни на територията на общината.

Околна среда:
Основен акцент в вложенията през 2018 година е възстановяване и разширение на системата за ръководство на отпадъците на територията на община Бургас посредством реализацията на няколко основни плана:
- Продължава построяването на системата от подземни контейнери за разделно събиране на боклуци.
- През 2018 година започва планиране и създаване на система за анаеробно отнасяне на авансово разделно събрани биоразградими боклуци, финансирана по Оперативна стратегия " Околна среда " 2014 - 2020 година в осъществяване на задачите на Общината и Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците за понижаване на количествата депонирани боклуци.
- Предвидени са средства за надграждане и увеличение потенциала на сепариращата апаратура на Регионално хранилище за твърди битови боклуци - Братово - Запад.
- Продължават вложенията в техническа инфраструктура по създаване на водоснабдителни канализационни мрежи на територията на Община Бургас: Изпълнение на интегрирани планове за ВиК мрежи в гр. Българово и кварталите Рудник и Черно море, финансирани посредством Предприятие за ръководство на дейностите по запазване на околната среда.
- Стартира осъществяването на план за реорганизация на мрежа за минерална вода в кв. „ Минерални бани “, финансиран със средства на Национален поверителен екофонд, Инвестиционна стратегия Минерални води.

Строителство, инфраструктура:
- До лятото на 2018 година ще бъде изцяло актуализирана улица " Богориди ", както и няколко от по- дребните улици, перпендикулярни на нея, сред които улиците " Лермонтов " и " Фотинов ", " Възраждане ", " Отец Паисий ", " Шипка ", " Успенска ", " Гео Милев ", " Иларион Макариополски ", " Граф Игнатиев ".
- Продължава стратегия за създаване и ремонт на спортни и детски площадки на територията на цялата община.
- Продължават дейностите по подсилване на свлачището в кв. Сарафово. Финализирането им ще даде опция за реализирането на последния стадий от доизграждането на пешеходна крайморска алея /велоалея/ сред Бургас и квартал Сарафово.
- През 2018 година ще бъде напълно актуализирано уличното осветяване в комплекс " Изгрев ". Ще започва подготовката на планове за ново улично осветяване и за останалите комплекси.

Програма за ремонт на вътрешно квартални улици и построяването на паркоместа. Сред тях са:
- Цялостна реорганизация на улица " Струга ".
- Цялостен ремонт на I- ви стадий от ул. " Димитър Димов ".
- Стартиране на II- ри стадий от създаване на улица в областен център Меден рудник.
- Изграждане на нова подпорна стена, която да укрепи региона до така наречен небостъргач в " Меден рудник " - с паркинг и обслужваща улица.
- Възстановяване на настилки в квартал Банево.
- Продължава ремонтирането на ул. " Ангел Димитров " и ул. " Брацигово " в кв. „ Сарафово “.
- Ремонт на улицата зад " Лайф хоститал " в к-с " Изгрев ".
- Ремонт на ул. " Мария Луиза " и ул. " Пробуда ".
- Обновяване на градската среда до учебно заведение " Братя Миладинови " с обезпечаване на 130 нови паркоместа.
- В к-с " Възраждане " ще бъдат обезпечени над 100 нови паркоместа до бул. " Мария Луиза ".
- Изграждане на нови 50 паркоместа в улиците перпендикулярни на ул. Фердинандова.
- Изграждане на нови паркинги до бл. 16 и бл. 19 в к-с " Лазур ".
- Изграждане на нови паркинги до бл. 71 и бл. 72 к-с „ Лазур “.
- Изграждане на нови паркоместа до бл. 17,бл. 18, бл. 119 в к-с " Славейков ".
- Изграждане на паркинг зад Химическия колеж в к-с " Изгрев ".

2018 - та година е година, наситена с извънредно влиятелни за Бургас събития:
Председателство на България на Съвета на Европейски Съюз
Бургас ще бъде хазаин на няколко събития в границите на ротационното председателство на България на Съвета на Европейски Съюз:
- Изнесено съвещание на КОРЕПЕР I (Комитет на непрекъснатите представители на страните - членове), планувано през м. май 2018г.
- Европейски морски ден - най-голямото годишно събитие на Европейската морска общественост, проведено в партньорство с Генерална дирекция " Морско дело и риболовство " на Европейската комисия и Министерство на превоза (31 май - 1 юни). Събитието събира над 900 представители на институции, организации и бизнес, ангажирани с проблемите на устойчивото развиване на морската околна среда и морските политики.
- Конференция " Към близки до нулевото ползване здания. Норвежкият опит и провокациите в България ", проведена взаимно с Министерството на енергетиката (20 - 22 юни).
- Изложба " Скритите секрети на Черно море " - зала " Ал. Г. Коджакафалията " - май, юни и юли; е съгласуван с Председателство на България на Съвета на Европейския съюз, слага акцент върху морските археологически изследвания в българските води на Черно море, потънали селища и кораби.
- Общинското дружество " Морски знаци " ще създава част от сувенирите на задграничните делегации. Те към този момент се създават от чиновниците в предприятието - обществено уязвими наши съграждани.

Световно съревнование по математика в Бургас
Най-добрите деца математици в света ще се срещнат в Бургас за присъединяване в Световното математическо съревнование Бургас-България 2018 (BIMC 2018), от 1 до 6 юли, с участници от 45 страни, над 300 участници.

Изложба снимки и гравюри от " Света Гора " - зала " Ал. Г. Коджакафалията " - август, септември и октомври; Изложбата показва сбирка от най-значимите фото и графични материали, които от епохи събира и реставрира Светогорската Фототека на манастира Симмонопетра.

Изложба " Рикардо Тоскани " - експозиция, отдадена на Празника на град Бургас - Никулден - КЦ " Морско казино " - декември;

Община Бургас ще продължи дофинансирането на културните институции в града, както и организацията на събитията от локалния и националния културен календар. Община Бургас ще продължи да финансира стратегиите за надарените бургаски деца, пътуванията на културни обединения зад граница, както и подпомагането на културни планове от самостоятелни организации и актьори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР