Бургас чества паметната дата в своята история - 6 февруари,

...
Бургас чества паметната дата в своята история - 6 февруари,
Коментари Харесай

Бургас чества днес 142 години Свобода

Бургас празнува паметната дата в своята история - 6 февруари, Деня на освобождението си от османско робство. На този ден преди 142 години в 3 часа следобед в морския град влиза " Летящия отряд " на полковник Александър Михайлович Лермонтов, особено образуван за освобождението на Бургас. Въпреки огромния мраз, цялото население, отпред с първенците Васил Максимов, Никола Русалиев, Койчо Кехая, духовенството с икони и хоругви, и жители с самун и сол, излизат в края на града, с цел да посрещнат тържествено освободителите.

Официалните празнувания започнаха от 11.00 часа на площад " Атанас Сиреков " с обред по издигане на националния байрак на Република България, флаговете на Европейския съюз, Общината и признателен молебен за благоденствието на свободен Бургас, отслужен от бургаското духовенство.

На мястото, където са били посрещнати преди 142 години, през днешния ден Паметник на съветските освободители, бяха отдадени военни почести във връзка светлата годишнина. Венци и цветя в символ на благодарност бяха поднесени от кмета Димитър Николов, зам.-кметовете Диана Саватева и Красимир Стойчев, ръководителят на Общински съвет проф. Севдалина Турманова, регионалният шеф Вълчо Чолаков, общински съветници, почетният консул на Руската Федерация Тонко Фотев и редица жители.

В изложбената зала на Историческия музей на ул. " Лермонтов " № 31 ще беше открита документалната галерия " Възкресение на свободата ", отдадена на 142 години от края на Руско-турската война 1877-1878 година и Освобождението на България. Изложбата гостува по покана на РИМ-Бургас и Териториален държавен архив-Бургас.

Експозицията е проведена взаимно от архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния. В нея са включени документи, фотоси и гравюри, представящи воюващите страни, хода на военните дейности, живота по време на войната и нейния финален стадий с подписването на Сан Стефанския и Берлински мирни контракти. Много от материалите ще бъдат показани за първи път пред българска аудитория. Техните оригинали се съхраняват в архивните складове на централни и районни архиви на България и Румъния, на Руския държавен военно-исторически списък, Руския държавен исторически списък и в Архива на външната политика на Руската империя.

На площад " Атанас Сиреков " танцьорите и музикантите от професионален отбор " Странджа " с живописен началник Марио Егов поздравиха жителите и гостите на морския град с празничен фолклорен концерт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР