Бургас. България се включва в международната инициатива withNature2020 за глобално

...
Бургас. България се включва в международната инициатива withNature2020 за глобално
Коментари Харесай

Бургас ще отбележи Международния ден на биологичното разнообразие на 22 май с инициатива, посветена на къдроглавия пеликан, всеки може да се включи

Бургас. България се включва в интернационалната самодейност withNature2020 за световно взаимно произведение на изкуството, която сплотява разнородни общности по целия свят на Международния ден за биологичното многообразие 22 май т.г. Това заяви Радостина Ценова от Българска фондация " Биоразнообразие " (БФБ), съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас . Целта е да се ангажират локалните хора с нуждата да се защитят екосистемите на застрашените растителни или скотски типове покрай тях и да се сътвори образно запаметяващо се всеобщо събитие, което да концентрира вниманието върху въпроса за загубата на биоразнообразие, по време на конференцията на Организация на обединените нации за биологичното многообразие (COP15) в Кунминг, Китай.

Радостина Ценова показва, че БФБ е избрала къдроглавия пеликан, с цел да се включи в самодейността, тъй като това е една от емблематичните птици на Бургас, която може да се следи постоянно над града.

" Птиците нощуват в спокойното Атанасовско езеро и прелитат да се хранят в околните езера Вая и Мандра. Къдроглавият пеликан е изключително уязвим, защото дребната му популация е съсредоточена единствено на няколко места в света и е застрашена от загубата на местообитания, дружно с унищожаването на размножителните колонии от риболовците. Стрелба и конфликти с електропроводи се случват по време на миграция и са спомагателни закани за пеликаните ", добави Ценова.

Всеки искащ може да се включи в самодейността, като нарисува къдроглав пеликан – по този начин, както го вижда или като употребява видеото, основано от Little Art School, особено за България.

" Рисувайте самоуверено и не пропускайте да изпратите фотография на вашата рисунка до 15 май на [email protected], с цел да може да създадем една огромна обща картина и видео, което ще разпространим по целия свят. За всеки участник ще има специфична премия от Българска фондация Биоразнообразие ", добави Ценова.

Вторият метод за присъединяване е в основаването на гигантско изображение на къдроглав пеликан, което ще се случи на 22 май на терасата до Морското казино в Бургас.

" В събитието онлайн, което се случва редом във всички страни, включени в самодейността в 17.00 локално време ще бъдат основани великански изображения на застрашени растителни и скотски типове: гоблен от типове, които се разпростират в действително време, с цел да бъдат снимани и качени за гледане в YouTube и други медийни платформи, употребявайки # withNature2020. Нека покажем, че ние в България ценим и опазваме застрашените типове на планетата и дано накараме хората да приказват и да мислят за биоразнообразието посредством основаване на серия от арт изображения на застрашени типове по целия свят на 22 май ", съобщи специалистът от БФБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР