Бургас. 24 лица от област Бургас са задържани за купуване

...
Бургас. 24 лица от област Бургас са задържани за купуване
Коментари Харесай

24 лица от област Бургас са задържани за купуване на гласове по време на специализирана полицейска операция

Бургас. 24 лица от област Бургас са арестувани за пазаруване на гласове по време на профилирана полицейска интервенция. Това съобщи ст. ком. Калоян Калоянов, шеф на ОДМВР - Бургас по време на брифинг, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас . Комисар Калоянов уточни, че лицата са арестувани на територията на общините Бургас, Несебър, Карнобат, Поморие, Средец и Руен.

Към момента са формирани и 16 досъдебни производства по член 167, алинея 2 от Наказателен кодекс.
„ Както към този момент е известно, на територията на цялата страна от предходната седмица започва профилирана полицейска интервенция. Такава тече и на територията на област Бургас. В хода ѝ се правят голям брой проверовъчни дейности по разнообразни посоки, както свързани с доловени сигнали или информация за лица, влияещи върху вота на жителите, по този начин и във връзка с битовата престъпност. Към момента са арестувани 24 лица. Извършена е доста огромна по размер превантивна активност, в резултат на която са формирани 172 предупредителни протокола. Извършена е и инспекция на голям брой адреси, където са регистрирани огромен брой поданици на еднакъв адрес. Там са наложени наказания по Закона за гражданската регистрация и са осъществени проверовъчни дейности за това дали лицата фактически живеят там, или единствено се водят по адрес “, разясни ст. ком. Калоянов.

Според него броят на досъдебните производства ще пораства, като рано тази заран има формирани още две.

Директорът на ОДМВР сподели още, че паричното измерение на следения избор варира в необятни граници, само че от събраните досега данни – то е от 10 до 150 лв..

„ По отношение на другите схеми, някои от тях са добре известни. Така да вземем за пример установихме сформиране на описи с персонални данни на лица – три имена, ЕГН и други данни от персонални карти. Тези описи са както на книжен, по този начин и на електронен притежател. Друг механизъм е предложение на хранителни артикули – брашно, салами, макарони и други. Има и обещания за овъзмездяване вота след изборите, т.е. паричните средства да се раздават след изборите, а не преди тях. Има обещания за опрощаване на заеми към избрани физически лица, извършващи противозаконна лихварска активност. Има и обещания за даване на ваучери за дребна домакинска техника. Натъквали сме се и на контракти за трудови правни отношения, в които размерът на заплатата на лицата е 5-цифрена сума “, добави шефът на ОДМВР – Бургас.

Относно днешната акция – в Поморие са арестувани две лица и все още се правят процесуално-следствени дейности, изземвания, претърсвания и разпити на очевидци. При нея също се касае за обещания против предоставяне на парични средства.

Административният началник на Окръжна прокуратура – Бургас Георги Чинев уточни, че е осъществен голям по размер разпити, в това число пред арбитър, изземвания по надлежния ред на материални доказателства, експертизи и претърсвания и изземвания. „ Изразявам изрично готовността на Прокуратурата и на полицията уверено да се противопоставим на сходен жанр прояви, а в случай че те имат характерностите на съответния незаконен състав, да действаме с цялостния набор от пълномощия, които законът ни дава “, добави прокурор Чинев.

Съвместните дейности на полиция и прокуратура ще продължат до края на изборния ден – на 11 юли.

Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР