Бурен се очаква да бъде започналият днес в Лайпциг 32-ри

...
Бурен се очаква да бъде започналият днес в Лайпциг 32-ри
Коментари Харесай

Отслабена от катастрофалните избори, партията на Меркел очаква бурен конгрес

Бурен се чака да бъде почналият през днешния ден в Лайпциг 32-ри конгрес на консервативната партия, дестабилизирана след пагубни избори и подготвена да влезе в борба с новия си лидер.

По мотив двудневния годишен конгрес " Франс прес " излага главните провокации пред Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел.

В какво положение е ХДС?

Макар да си остава най-голямата политическа групировка в Германия, известността на партията спада. Според направено неотдавна допитване за нея са декларирали желание да гласоподават едвам 25 % от интервюираните - единствено с 3 процентни пункта повече, в сравнение с за " Зелените ".

През 2019 година ХДС " изпадна в неизбежно усложнение ", установи консервативният в. " Велт ". Тя изгуби повече от 7 пункта от гласовете на европейските избори през май, а след това и на районните избори в Саксония и Бранденбург през септември. В Тюрингия - друга провинция от някогашна Германска демократична република - сривът през октомври беше с 12 пункта. Партията съумя да ограничи вредите единствено с помощта на контингента си от гласоподаватели на възраст над 60 години.

Това е крах, който повече не може да се подценява или да се чака да спре от единствено себе си, споделя Фридрих Мерц, някогашен съперник на Меркел, на който не му доближи малко, с цел да я наследи отпред на партията през декември предходната година.

Дискредитирана ли е към този момент Анегрет Крамп-Каренбауер?

Почти година след избирането й отпред на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, наричана за краткост АКК, се употребява с нежелан имидж. Освен изборните провали 57-годишната министърка на защитата направи редица гафове, които породиха подозрения в правото й да заеме канцлерския пост: карнавална смешка, сметната за дискриминационна във връзка с трансполовата общественост, глупава офанзива против свободата на словото в интернет след оповестено от ютюбър видео срещу ХДС, предложение за основаване на интернационална зона за сигурност в Северна Сирия, без то да бъде в съгласие с сътрудниците й в държавното управление...

Допитване на " Инфратест Димап " демонстрира, че 42 % от запитаните считат 64-годишния Фридрих Мерц за подобаващ претендент за най-висшия пост в страната, до момента в който АКК получава едвам 19 % поддръжка. Не бива обаче да бързаме да отписваме преданата привърженичка на Меркел, счита преподавателят в Техническия университет в Дрезден Ханс Форлендер. " Времето лекува всички проблеми и може да й даде опция да възвърне престижа си ", споделя той за Агенция Франс Прес.

Какви са провокациите пред конгреса?

" Въпросът за кандидатурата за канцлерството ще доминира над всичко останало в Лайпциг ", акцентира сп. " Шпигел ".

Младежката организация в Съюза наруши табу, като разгласи, че внася предложение членовете на ХДС да гласоподават за кандидат-канцлер, както е в социалдемократическата партия.

Разгромът в Тюрингия провокира небивало остри диспути. Фридрих Мерц - един от най-активните в тях - нападна основно канцлера, критикувайки " слабото й водачество ". Той изиска да вземе думата през днешния ден тъкмо след АКК. Преди това приветствено слово ще държи Ангела Меркел.

Опит за пуч против АКК е съвсем изключен, счита Форлендер. " Твърде рано е ", добавя той.

Обсъждането на претенденти " изнервя " всички, увери министърът на опазването на здравето Йенс Шпан, призовавайки за фокусиране по-скоро върху работата на държавното управление.

Какво ще се случи след четвъртото държавно управление на Меркел?

Преждевременният завършек на " огромната коалиция ", предричан преди година, през днешния ден наподобява малко евентуален. Съюзът (партия ХДС и баварският й сътрудник ХСС) и социалдемократите, които претърпяват рецесия, ще бъдат още веднъж осъдени при предварителни избори в интерес на крайнодесните и Зелените.

" По тази причина ръководещите партии избират да останат свързани една с друга от боязън, че другояче ще загинат ", споделя Форлендер. Постигнатият обезверен компромис за минималната пенсия и демонстрираното удовлетворение от половината от мандата демонстрира, че те желаят да продължат дружно.

Следващата година районни избори ще има единствено в Хамбург, град със статут на федерална провинция. Това ще даде опция на партиите да се консолидират, да се внесе известно успокоение, заключава политологът, а също да се приготвят за епохата след Меркел, чийто четвърти, финален мандат завършва през 2021 година За тази цел ХДС " се нуждае от нов екип, отправната точка в който повече няма да може да бъде Ангела Меркел ", споделя амбициозният 39-годишен Йенс Шпан. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР