Бунтът на ЧВК Вагнер на 23-24 юни доведе до загуби

...
Бунтът на ЧВК Вагнер на 23-24 юни доведе до загуби
Коментари Харесай

По време на бунта вагнеровци са свалили уникален самолет - команден пункт

Бунтът на ЧВК " Вагнер " на 23-24 юни докара до загуби в съветската военна авиация . Съдейки по открити източници, са свалени три хеликоптера за радиоелектронна битка Ми-8МТПР , два щурмови хеликоптера - Ка-52 и Ми-35 , един военнотранспортен Ми-8, както и аероплан Ил-22М - " предпазен команден център във въздуха ", обобщава Руската работа на Би Би Си.

Информацията за загуба на аероплан от този вид не е публично доказана. Това оповестяват съветски публицисти и провоенни блогъри. Според Conflict Intelligence Team е допустимо още един Ми-8МТПР да е бил свален покрай Луганск на 23 юни, детайлности за това събитие няма в открити източници. Не е ясно и какъв брой членове на екипажа са починали.

На 24 юни в каналите на  " Телеграм " се появи видео, за което се твърди, че е направено по време на самолетната злополука, както и фрагменти, снимани на мястото на злополуката.

Ако отломките на земята в действителност принадлежат на самолета, свален в събота, тогава една фотография демонстрира релативно недокоснат откъс от опашната част, който се еоткъснал още във въздуха. Номерът на него - 75917 - принадлежи на самолета Ил-22М със сериен номер 2964010105. Може да се назовава още Ил-18М-11 или Ил-22М-11 в разнообразни онлайн източници.

Съдейки по фотосите на разнообразни авиационни уеб сайтове, този аероплан преди този момент е бил видян на военните летища Иваново-Северни покрай град Иваново, както и Мигалово в Твер. Към коя авиационна част принадлежи не е известно.

На летище Иваново е ситуирана 2457-абаза за самолети ранно предизвестие във въздуха, към която може да принадлежи Ил-22М, защото там би било по-лесно да се поддържа електронното съоръжение на подобен аероплан. На летище Мигалово е основана военнотранспортната авиация.
 Пригожин: За един ден изминахме толкоз, колкото трябваше да измине съветската армия в Украйна на 24 февруари
Пригожин: За един ден изминахме толкоз, колкото трябваше да измине съветската армия в Украйна на 24 февруари

Лукашенко е предложил законна форма за опазване на ЧВК " Вагнер "

Въздушен команден пункт

Ил-22М е най-ценнното от изгубените летателни средства. В името на този аероплан от време на време се употребява редуциране ВЗПУ - " предпазен център за ръководство на въздуха ".

" Защитеността " в това редуциране не се отнася до физическа отбрана, а до информационни канали, които са устойчиви на въздействието на електронната война.

Този аероплан е въздушен команден пункт, от който могат да се управляват войските по време на бойни дейности. Тъй като тази точка е във въздуха, е невероятно да бъде изумена с оперативно-тактически ракети.

Второто преимущество на самолета е, че по-лесно се комуникира с бойни единици на земята от височина. Особено с фронтовата авиация, която лети на дребна височина, което усложнява връзката.

Няколко проруски " Телеграм " канала настояват, че от началото на пълномащабния боен спор сваленият аероплан е изпълнявал задания по препредаване на радиосигнал, т.е. е работил като височинна антена, свързваща наземното командване пост с войските.

Потвърждение на тази информация от публични източници обаче няма. Следователно не е изключено на борда да има офицери, управлявали боевете на фронта.

Ил-22 е основан през 70-те години на предишния век. За осъществяване на концепцията за въздушен команден пункт са били прегледани няколко самолета, измежду които Ан-10, Ан-12 и Ил-18. Всички те можеха да останат във въздуха дълго време, само че в последна сметка изборът падна върху сполучливия цивилен аероплан на конструкторското бюро " Илюшин ".

Ил-18 беше доста благонадежден аероплан и най-важното е, че много от тях са издигнати от 1958 до 1978 година През 70-те години този вид последователно бе отстранен от гражданския въздушен трафик и е разумно да се сътвори боен аероплан на негова основа.

В резултат на това въз основата на Ил-18 бяха създадени няколко военни самолета, измежду които с изключение на Ил-22М бяха и противоподводният аероплан Ил-38, разследващият аероплан Ил-20 (един беше свален от сирийската противовъздушна защита през 2018 г.) и самолетът за радиоелектронна битка Ил -22ПП. Последната е една от новите модификации, която се появи едвам през втората половина на предишното десетилетие.

По време на преоборудването пътническата кабина беше изцяло отстранена от самолетите и беше инсталирано особено съоръжение. В случая с Ил-22М в самолета са инсталирани и работни места за командния състав.

" Комерсант ": Делото против Пригожин към момента не е прекъснато

Времето за сходна процедура не било задоволително

Общо към три дузини Ил-22 са създадени или оборудвани от 70-те години на предишния век. Те непрестанно се модернизират, като сега се извършва най-новата стратегия, по която е основана версия на Ил-22 СУРТ (самолет за ръководство и ретранслация).

Според справочника Military Balance 2022 при започване на въоръжения спор в Русия е имало 12 самолета Ил-22М и 10 Ил-22 (по-стара модификация) .

Най-малко един аероплан е развален по време на боевете. Руският вестник " Московский комсомолец " писа през октомври 2022 година, че Ил-22 е бил обстрелян от украинската Противовъздушна отбрана и е бил развален. Той е съумял да се върне в базата, само че нищо не се знае за ориста му.

Хеликоптери за радиоелектронна битка

Два свалени хеликоптера на радиоелектронното разузнаване също е много огромна загуба за съветската авиация.

Хеликоптерите Ми-8МТПР-1 са едно от най-новите разработки на съветския военно-промишлен комплекс. Тези устройства са оборудвани със системата за радиоелектронна битка " Ричаг-АВ " която е предопределена за битка с наземни и въздушни радари, системи за противовъздушна защита и авиационни оръжия. Освен това такива хеликоптери водят електронно разузнаване.

" Ричаг-АВ " е секретна разработка и наличната информация за нея е единствено обща, тъй че е много мъчно да се оцени нейната успеваемост.

Русия обичайно обръща огромно внимание на радиоелектронната битка и през последните години тези хеликоптери интензивно навлизат във войските. Military Balance 2022 споделя, че през 2022 година е имало повече от 30, само че евентуално още са били издигнати по време на войната.

Двата Ми-8МТПР-1, свалени от бойците на " Вагнер ", не са първата известна загуба на подобен хеликоптер. През май два такива хеликоптера бяха свалени в Брянска област. Все още не са открити събитията на загубата на тези апарати и на два самолета Су-30 и Су-34. Според една версия те са били свалени от украинската Противовъздушна отбрана, съгласно друга - от съветската по простъпка.

Ударните Ка-52 и Ми-35, както и военнотранспортните Ми-8 също са много скъпи машини, само че по време на война такива машини постоянно се оказват покрай фронтовата линия и търпят загуби.

Възможно е те да са нанесли удари по бойците на " Вагнер ". Поне по този начин твърди Евгений Пригожин.

Като част от групата на " Вагнер ", която в действителност пое контрола над Ростов на Дон, опита се да пробие във Воронеж и се придвижи в колона към Москва, имаше зенитно-ракетни системи Панцир-С1 - забележими бяха най-малко две такива системи в колоните.

Освен това във видеозапис, за който се твърди, че е сниман покрай Воронеж, е стреляно по Ка-52, летящ на ниска надморска височина, евентуално от Противовъздушна отбрана.

В случай, че хеликоптерите са атакували вагнеровците, отговорът им може най-малко да бъде пояснен. Дори Ми-8 и образно неразличимият Ми-8МТПР-1 могат да наподобяват като опасност от разстояние.

Но няма явен смисъл да бъде свалян огромния Ил-22 , който не наподобява на нито един атакуващ аероплан.

Кореспондентът на Първи канал Ирина Куксенкова написа в своя телеграм канал, базирайки се на думите на самия Пригожин, че отговорен е зенитният артилерист на " Вагнер ": " Офицерът от противовъздушната защита в колоната смъкна всичко, което летешве ". Засега това е единственото пояснение.
 Борел за протеста на Обновена
Борел за протеста на " Вагнер ": Чудовището на Путин се обърна против него

Войната на Москва в Украйна пропуква съветската мощ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР