Бум на нови схеми при кражбите на автомобили през последния

...
Бум на нови схеми при кражбите на автомобили през последния
Коментари Харесай

Бум на кражбите на коли в София с включен двигател


Бум на нови схеми при кражбите на коли през последния месец регистрират от столичната полиция. Въпреки, че от началото на годината е записано понижение на автокражбите по отношение на предходната година, новите способи за обири на коли се усилват.

Най-често новите схеми се ползват при коли, които са на ключ. От началото на годината те съставляват 19% от всички обири на коли в столицата. Наблюдава се растеж на кражбите на коли със запалени мотори, изясни основен контрольор Пламен Максимов от Столична дирекция на вътрешните работи, представен от Нова тв.

"Става въпрос за коли, които хората си възпламеняват заран и до момента в който загрее колата отиват да вземем за пример да си купят кафе или баничка. Една такава баничка излезе на един притежател на автомобил неотдавна 27 000 лева ", разяснява той.

Тези обири се случват нормално заран, когато колите са студени и хората желаят да ги затоплят. Такъв тип осъществяване на закононарушение не се прави от профилиран контингент. Това може да го направи всеки, който може да ръководи автомобил, даже не е належащо да има шофьорска брошура, предизвестяват от Столична дирекция на вътрешните работи София.

"Имахме случай на кражба при пътно транспортно произшествие и до момента в който двамата водачи седнали в едната кола да си попълнят документите, в идващия миг автомобилът на другия лидер потегля в незнайна посока ", споделя контрольор Пламен Максимов.

Разкриваемостта на тези обири е ниска, защото крадеца не е наложително да е от профилиран контингент. Застрахователите отхвърлят да изплатят автокаско на автомобил, който е откраднат с ключовете. В множеството случаи и документите на притежателя са вътре. Понякога причинителите се свързват със притежателя и желаят откуп. Много е мъчно разкриването на сходен вид закононарушения.

От полицията поучават водачите на коли да не оставят колите си без контрол, изключително когато са запалени с ключ вътре. Дори и на оживени места, заплахата някой да открадне автомобила е огромна, безапелационни са от Столична дирекция на вътрешните работи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР