Булсатком е във влошено състояние, а на пазара остават силни

...
Булсатком е във влошено състояние, а на пазара остават силни
Коментари Харесай

Две седмици по-късно: КЗК обясни защо пуска сделката за Булсатком

" Булсатком " е във влошено положение, а на пазара остават мощни съперници и по тази причина няма спънка огромният ефирен и интернет снабдител да бъде добит от притежателя на Vivacom - United Group. Това се схваща от претекстовете към решението на Комисията за защита на конкуренцията, която пусна договорката.

е било взето след доста бързо извършено задълбочено изследване на пазара на 1 февруари и провокира политически кавги поради обвинявания, че комисията не е анализирала задоволително в детайли обстановката. Не излиза наяве за какво претекстовете се разгласяват чак в този момент.
 На фона на кавги: Комисия за защита на конкуренцията даде
Комисия за защита на конкуренцията даде " Булсатком " на United Group (ОБЗОР)

Решението в интерес на притежателя на Vivacom пристигна след " спринтьорски " разбор на телеком пазара

В телеком бранша се стигна до същинска война, откакто в края на 2022 година " Булсатком " (по това време - водещ снабдител на платена телевизия) беше закупена от Спас Русев (бивш притежател на Vivacom) за 120 млн. евро с финансиране от United Group, а по-късно инфраструктурата ѝ отиде във Vivacom и United Towers.

Конкурентите на българския телеком още преди месеци твърдяха, че става дума за " пълзящо " придобиване на водещия по това време ефирен снабдител у нас - изказване, което актуалният кандидат-купувач отхвърляше. В последна сметка, обаче, на 9 ноември United Group публично разгласи желанието си да купи " Булсатком ".

Какво вижда регулаторът?

В подробните претекстове към решението се показва, че на пазара на телевизионно наличие на едро " Нова Броудкастинг Груп " на United Group и bTV Media Group са равностойни съперници, като също така има още мощни интернационалните играчи и дори след договорката натискът сред всички тях ще се резервира.

" Ограничаването на достъпа на конкурентни платформени оператори до телевизионните канали на придобиващата група би довело до намаление на рейтинга и аудиторния дял на каналите, което от своя страна ще докара до понижаване на приходите от телевизионна реклама. Това обосновава извода, че придобиващата група е подвластна от своите клиенти и консуматори, които образуват аудиторния дял на стратегиите и затова сходна тактика на пазара за него би била икономическа голословна ", пишат от Комисия за защита на конкуренцията и прибавят, че за платформените оператори и техните клиенти остават други възможности като Max Sport, Eurosport, RING и така нататък
 United Group: Смятаме, че
United Group: Смятаме, че " Булсатком " съвършено се вписва в нашата българска история

Групата набра облигационно финансиране в размер на 1,73 милиарда евро

Според антимонополния орган като насрещна реакция А1 може да откаже на Виваком/Булсатком достъп до каналите Max Sport, а групата PPF (от която са част Йеттел и БТВ) може да откаже на Виваком/Булсатком достъп до каналите на bTV.

За противоположната опция - новата огромна група да не излъчва каналите на съперниците си, от Комисия за защита на конкуренцията показват, че сходно деяние би дало опция на клиентите да прекратят договорите си без наказателна клауза - Законът за електронните известия разрешава това при отпадане на канал, който е попадал при подписването.

" Комисията регистрира, че възможна изключваща тактика на обединеното дружество не би имала значителен резултат, тъй като БТВ ще продължи да има достъп до феновете освен посредством други платформени оператори, само че и посредством платформата voyo.bg, посредством която против възнаграждение на 8 лева месечно (а при абонамент за 12 месеца - 5.59 лева месечно) феновете могат да гледат всички канали на БТВ ", показват още от Комисия за защита на конкуренцията.
 Комисия за защита на конкуренцията пусна основна договорка към придобиването на
Комисия за защита на конкуренцията пусна основна договорка към придобиването на " Булсатком "

Антимонополният орган не видя проблеми в прекосяването на инфраструктурата на доставчика към Vivacom и United Towers

Комисията пази тезата, че КРС мери дяловете на играчите на телевизионния пазар без да включва снабдители като Netflix и Amazon и сателитните и IPTV оператори от прилежащи страни като Турция, чиито услуги са налични у нас. Регулаторът стъпва на данните на Bmedia и Ernst&Young, съгласно които Vivacom има до 23% пазарен дял, а " Булсатком " - под 18%. Това е много по-малко от над 60-те %, за които A1 и Yettel приказват и повтаря тезата на United Group.

По отношение на интернет услугите Комисия за защита на конкуренцията отбелязва, че " Булсатком " не предлага скорости над 100 мегабита в секунда, " а това е належащо изискване за прилагане на интернет за огромна част от потребителите ". " С оглед събитието, че на пазара е деен потвърдено ефикасен съперник като А1, следената наклонност за извънредно интензивно повишаване делът на Йеттел, както и съществуването на голям брой различни районни снабдители (вкл. районни водачи като Бдин Ком в област Видин и Кабел Сат Запад в област Кюстендил), би могло да се одобри, че плануваната договорка не би довела до значително възпрепятстване на ефикасната конкуренция на съответния пазар ", пишат от комисията.

Тя позволява концентрацията - и то с неотложно осъществяване на решението.

То може да бъде обжалвано от Административния съд - София област.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР