Булгаргаз трябва да намери решение как да върне надвзетите 45

...
Булгаргаз трябва да намери решение как да върне надвзетите 45
Коментари Харесай

Как и кога ”Булгаргаз” ще връща пари на бизнеса?

„ Булгаргаз ” би трябвало да откри решение по какъв начин да върне надвзетите 45 млн. лв. на бизнеса, които те са платили на свободния пазар за природен газ. Това взеха решение през вчерашния ден народните представители, откакто одобриха на второ четене измененията в Закона за енергетиката.

Те се постановиха, откакто „ Газпром” се съгласи да върне 150 млн. лева, които са надвзети от предплатени заплащания. Именно част от тази сума са 45-те млн. на промишлеността. Като причина това да не се случи досега беше посочен законът, съгласно който в случай че това се случи, ще има несъгласие с Европейското законодателство и сме застрашени от наказания.

„ Сумите, които би трябвало да се възстановят са почти 22 800 000 за крайни доставчици, т.е. газоразпределителните сдружения. Около 72 млн. са парите за топлофикациите и към 56 млн. са за бизнеса от 31 декември 2019 година Общо сумата, която обгръща този закон е, към 154 млн. “. Това съобщи ръководителят на Комисията по енергетика в Народно събрание Валентин Николов пред Нова телевизия.

" Средно към 2 месеца откакто законът влезе в действие и след калкулации на КЕВР по веригата, всеки един консуматор би трябвало да получи парите, които му се дължат. Той би трябвало да е авансово прочут каква сума му дължи „ Топлофикация “ във вразка с този закон. След като я получи, още при първата сметка, тази сума би трябвало да се приспадне ", сподели още той.

По думите му от позиция на прихващането няма значение каква тъкмо е сметката. „ Това може да не е изравнителна сметка, може да бъде и настояща, може да бъде и за топла вода. Проблемът ненапълно е, че може би няма да си получите ведната парите, тъй като в този момент планирано вие плащате повече по отношение на предходната година. Най-вероятно при изравнителната сметка „ Топлофикация “ ще ви дължи пари “, уточни Валентин Николов.

Според него постоянно може да бъде тествано от потребителите по какъв начин се е формирала сумата. „ КЕВР ще дава информация по месеци за това каква е цената на газа и на тока. За този интервал КЕВР ще даде цена на топлинната сила и ще се види каква е разликата сред остарялата цена, която е оповестил КЕВР и новата цена. Оттам нататък елементарно може да се сметне и въз основата и на данните от уредите за дялово систематизиране “, разяснява ръководителят на Комисията по енергетика в Народно събрание.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР