Булгаргаз и КЕВР се съгласиха с предложението да спаднат цените

...
Булгаргаз и КЕВР се съгласиха с предложението да спаднат цените
Коментари Харесай

Отложиха гласуването за намалението на цените на горивата

Булгаргаз и КЕВР се съгласиха с предлагането да спаднат цените на горивата с 15% за всички консуматори

Енергийната комисия не съумя да одобри законопроекта за понижаване на цената на горивата, импортиран от Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ, както и този импортиран от Кирил Петков и група народни представители.

Гласуването се анулира за другата сряда - 30.11., заради отрицателните мнения от Министерството на финансите по препоръчаните законопроекти и неналичието на представители от МФ на днешното съвещание на Комисията. Въпреки анулираното гласоподаване, разискване обаче имаше, осведоми БГНЕС.

Законопроектът за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива импортиран от Делян Добрев (ГЕРБ) и група народни представители, гласи, че би трябвало да се вкара вноска за преработвателите на съветски петрол. Вноската е планувано да се събира от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система ” в обособена целева сметка и приходите от тази вноска да се употребяват за отплата на всички консуматори, в това число стопанските. Проектът на закон предлага и тези набрани средства да се трансферират в Национална агенция за приходите и да бъде удължен сегашният ред на компенсиране на потребителите, като следните типове моторни горива ще бъдат обезщетени: бензин А95, газьол, полутечен нефтен газ, както и природен газ.

Иван Иванов, ръководителят на КЕВР, поддържа предлагането на ГЕРБ. “Булгаргаз доставя количества природен газ на няколко огромни категории- контролираният пазар, където се намират всички топлофикации и крайни доставчици на газ, както и с лица, които имат двустранни контракти с Булгаргаз. За да обезпечи газ за тези категории, Булгаргаз е задължен да закупува газ и от “Газов хъб Балкан ”, като там цената е с 40 лева на мегаватчас повече. Тоест за декември месец Булгаргаз ще загуби 17 млн. лева в случай че не замразим краткотрайно цената на газа ”, разяснява още Иванов. От Булгаргаз също показаха единодушие.

Делян Добрев от ГЕРБ посочи, че с предлагането ще спаднат цените на горивата с 10, 15% за всички консуматори.

Законопроектът, импортиран от Кирил Петков и група народни представители, който касае понижаване на цените на горивата на вътрешния пазар, цели да се ограничи износът на недопечен съветски петрол и създаваните от него горива и други нефтени артикули, като за това се вкара режим за следене на произвеждащите съветски петрол горива, рафинирането на съветски недопечен нефт да се реализира единствено в сдружения, регистрирани на територията на България, както и да се обложат с налог свръхпечалбата на съветските енергийни компании тук, като събраните доходи от свръхпечалбата да отидат за обезщетения на потребителите.

Теменужка Петкова от ГЕРБ посочи, че не е ясно каква е била подписаната дерогация с Европейска комисия. “Ако Политическа партия не дадат пояснение защо са се договорили с Европейска комисия ние няма по какъв начин да намерим и решение. Ясно е, че постоянния кабинет тогава не е бил наясно какво съдържа тъкмо тази дерогация, тъй че в този момент по-скоро би трябвало да се изиска пояснение от Европейска комисия какво можем и какво не можем да вършим, с цел да знаем по какъв начин да действаме ”, разяснява някогашният енергиен министър Теменужка Петкова.

Министерството на стопанската система и промишлеността показаха противоречие със закона, тъй като без да е наложено ограничаване за експорт на създадените с съветски петрол горива на наша територия, България няма потребност да постанова такава мярка.

От Българската петролна и газова асоциация също показаха мнение, че една част от износа на гориво, създадено от рафинерията в Бургас, се изнася и за Украйна, и затова възбраната за износа на горива, създадени с съветски петрол, ще сложи в риск получаващите гориво страни, както и ще и граници нашите благоприятни условия.

Ивайло Мирчев от Демократична България предложи рафинерията в Бургас да бъде под специфичен контрол, за което ще бъде импортирано предложение в Народно събрание.

Все отново енергийната комисия съумя да одобри точка от дневния си ред и тя беше Меморандумът за съгласие за стратегическо партньорство сред държавното управление на Република България и държавното управление на Обединените арабски емирства, импортирано от Министерски съвет. Предложението бе признато с 12 гласа “за ”.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР