Булгаргаз ЕАД внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена

...
Булгаргаз ЕАД внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена
Коментари Харесай

Булгаргаз предлага на КЕВР поевтиняване на синьото гориво с 9.36% за октомври

" Булгаргаз " ЕАД внесе в КЕВР заявление за одобряване на цена за октомври 2023 година в размер на 57,42 лева за мегаватчас (MWh) без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, като препоръчаната цена е с 9,36% по-ниска от одобрената за септември.

Окончателното ценово предложение ще бъде импортирано в енергийния регулатор на 1-ви октомври при отчитане на котировките на ценообразуващите съставни елементи към края на септември, показват още от " Булгаргаз ".

За ноември обаче " Булгаргаз " предвижда цена на синьото гориво от 70,20 лева за мегаватчас без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, въз съществена на котировките на нидерландския хъб TTF към 8-и септември.

От газовото сдружение означават, че прогнозите за цената на показател TTF " месец напред " за ноември (който е benchmark за цените на газа в Европа) са за доста покачване по отношение на цената му за октомври, като към 8-и септември ноемврийските фючърси се търгува на равнища 44 - 44,5 евро/MWh. Това съставлява покачване от над 30% по отношение на равнищата, на които се търгува природния газ за доставка през октомври.

В същото време обаче разликата сред препоръчаната за одобряване от " Булгаргаз " ЕАД цена за октомври и прогнозната цена на сдружението за ноември остава на по-ниски равнища.

Финалното предложение на " Булгаргаз " за цената на природния газ за ноември 2023 година, ще бъде подадено в КЕВР на 1-ви ноември.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР