“Булгаргаз ЕАД внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена

...
“Булгаргаз ЕАД внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена
Коментари Харесай

„Булгаргаз” поиска поскъпване на газа през януари

“Булгаргаз ” ЕАД внесе в КЕВР заявление за одобряване на цена за януари 2023 година  Цената, в размер на 204,53 лева./MWh или 104,57 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на Българска народна банка (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), e формирана в сходство с разпоредба за контролиране на цените на природния газ, оповестиха от сдружението.

Предложената от „ Булгаргаз “ ЕАД цена е с над 25% по-ниска от цените на газовите хъбове в Европа за доставка през януари 2023 година, които настоящо са в подобен размер от 139 EUR/MWh, акцентират от " Булгаргаз ". Цената обаче е по-висока по отношение на одобрената цена на природния газ за предходния месец декември.

Окончателно предложение за одобряване на цена на природния газ за януари 2023 година ще бъде подадено в КЕВР на 01.01.2023 година, отчитайки котировките на ценообразуващите съставни елементи към 31.12.2022 година

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) реши природният газ да нарастне през декември. Утвърдена бе цена от 146,09 лева./MWh, която не включва разноските за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Повишението е с близо 19% по отношение на ноемврийската цената от 123,01 лв. за мегаватчас.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР