Булгаргаз“ ЕАД внесе окончателно за разглеждане в Комисията за енергийно

...
Булгаргаз“ ЕАД внесе окончателно за разглеждане в Комисията за енергийно
Коментари Харесай

Булгаргаз ни изненада с цената на газа

„ Булгаргаз “ ЕАД внесе дефинитивно за разглеждане в Комисията за енергийно и водно контролиране предлагането си за цената на природния газ за месец ноември. Общественият снабдител предлага тя да падне до 123.47 лева/MWh (без цена за транспорт, данък и ДДС), което е понижение с над 47% по отношение на октомврийската.

Преди няколко дни държавната газова компания очакваше понижението да е с към 45%, само че цените на европейските тържища не престават да падат и това разрешава в допълнение поевтиняване и в България. Индексите на европейските газови пазари за доставки през ноември 2022 година са на равнища от 130 EUR/MWh.
-->
Общественият снабдител акцентира, че като цяло рухването на цените у нас се дължи на „ конкурентните цени, получени в границите на извършената от „ Булгаргаз “ ЕАД процедура за доставка на природен газ през ноември и на понижението на цената на европейските газови пазари. “

В изявление за bTV в неделя енергийният министър Росен Христов разгласи, че по време на търговете за полутечен природен газ са получени положителни цени и поради оповестените договаряния с „ Газпром “, на които съветската компания не откликна.

Самият факт, че отворихме договарянията, накара останалите снабдители да се конкурират с тях “, безапелационен е енергийният министър.

За разлика от цените на тока и парното, при газа КЕВР не ги дефинира, а единствено ги утвърждава. Тоест регулаторът ще утвърди препоръчаната цена и от през днешния ден, 1 ноември, бизнесът, топлофикациите и крайните снабдители ще купуват суровината от „ Булгаргаз “ при тази цена. Те обаче ще начисляват върху нея своите такси, както и държавните налози – данък и Данък добавена стойност.

През октомври имаше друго огромно понижение на цените – с над 30% – само че все пак цената към момента е с 30% по-висока от същия интервал на предходната година, напомня economic.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР