Булгаргаз ЕАД съобщи, че в КЕВР е внесено заявление за

...
Булгаргаз ЕАД съобщи, че в КЕВР е внесено заявление за
Коментари Харесай

Глътка въздух за газа! Ето каква цена поиска Булгаргаз

" Булгаргаз " ЕАД заяви, че в КЕВР е импортирано заявление за одобряване на цена за ноември. Заявената в началото цена е 166,14 лева./MWh или 84,95 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на Българска народна банка (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Утвърдената за октомври цена е 233,36 лева/MWh - понижението за ноември (засега имаме единствено първична поръчка от " Булгаргаз " ) е с 28,81 на 100.
-->
Предложената цена е почти два пъти по-ниска от цените на европейските газови хъбове за доставка през ноември, която към 11 октомври 2022 година е към 160 EUR/MWh, акцентират от " Булгаргаз ". От публичния снабдител означават, че " значителната разлика се дължи на извънредно конкурентните цени, получени в границите на извършената...тръжна процедура за доставка на природен газ през ноември ".

Допълнителен фактор е и опцията да бъдат доставени цялостните азерски количества по договорна цена през газопровода IGB.

Окончателно предложение за одобряване на цена на природния газ за ноември 2022 година ще бъде подадено в КЕВР на 1 ноември 2022 година, като бъдат регистрирани котировките на ценообразуващите съставни елементи към 31 октомври 2022 година

Предложената първична цена е по-ниска и от оптимистичните прогнози на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, съгласно който поръчката ще е за към 180 лева/MWh.

Тенденцията на спад на цената се ускорява: за октомври беше одобрена цена от 233,36 лева/MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), свалена със 120 лв. от 353 лева/MWh.

За септември беше одобрена цена от 353,21 лева/MWh - по-висока от октомврийската с близо 34 %.

Иван Иванов посочи и друга причина за намаляването на цените: запълнените до над 90 % европейки газови складове. Големите консуматори на природен газ - Франция, Германия и Италия, са напълнили своите газохранилища сред 93 и 96 %, уточни той. България, която започва при доста ниско равнище на газ в хранилището в Чирен, към този момент е на 80 на 100. Това е и цената, закрепена от Европейската комисия за запълняемост на газовите складове преди отоплителния сезон, напомни ръководителят на КЕВР.  " Убеден съм, че ще продължи запълването на Чирен и може да доближи до 85 %, даже до 90 на 100, до края на месец ноември. "  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР