"Булгаргаз" ЕАД предложи на КЕВР да утвърди цена на природния

...
"Булгаргаз" ЕАД предложи на КЕВР да утвърди цена на природния
Коментари Харесай

С близо 2% по-евтин газ от януари 2020 г. предлага Булгаргаз

"Булгаргаз " ЕАД предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за първото тримесечие на 2020 година, в размер 43,98 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) за крайни доставчици на природен газ и за лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, оповестиха от сдружението.

В съпоставяне с одобрената за четвърто тримесечие на 2019 година цена (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), препоръчаната за І-во тримесечие на 2020 година е по-ниска с 1,94% или с 0,87 лева./MWh.

Намалението на цената се дължи на предстоящите по-ниски разноски за доставка. Това следва да се случи поради смяната на пункта на доставка, който от 1 януари се планува да бъде на "Странджа-Малкочлар “, намиращ се на българо-турската граница.

Продължават и договарянията сред "Булгаргаз " и ООО "Газпром износ “ за понижение на доставната цена на природния газ за страната.

Въпреки че срокът за реализиране на съглашение изтече на 3 декември, двете страни не престават договарянията, като българската страна упорства доставната цена за българския консуматор да отразява развиването на цените на ликвидните континентални газови хъбове и настоящите гранични цени за Германия, Франция и Италия.

България получи опция да изиска по-ниска цена след сключването на извънсъдебно съглашение сред Европейската комисия и "Газпром ". В в детайли описаните отговорности на "Газпром " към Европейската комисия се споделя, че България може да изиска по-ниска цена, когато цената на газа й се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни стойности . Новата цена би трябвало да отразява тези стойности, в това число и цените на разпределителните центрове за полутечен газ. В случай че нашата страна направи такова исканe, само че не реализира съглашение с "Газпром ", следва арбитраж. Делото ще се организира в границите на Европейски Съюз, където арбитражните съдилища са задължени да съблюдават и ползват европейското право в региона на конкуренцията. Отделно - при нужда, комисията има право да се намесва в такива случаи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР