Булгаргаз ЕАД очаква регулираната цена за м. ноември да е

...
Булгаргаз ЕАД очаква регулираната цена за м. ноември да е
Коментари Харесай

Булгаргаз прогнозира с 15% по-евтин газ през ноември

Булгаргаз " ЕАД чака контролираната цена за м. ноември да е с близо 15% по-ниска от равнищата, на които се търгуват количества за доставка на холандската борса през същия месец , оповестяват от сдружението.

На намерено съвещание на КЕВР стана ясно, че борсовите показатели за доставка на природен газ през месец ноември са на равнища над 100 лева

Изчислената от " Булгаргаз " ЕАД към днешна дата цена е по-висока от посочената на 11.10.2023 година Това се дължи на покачването на ценообразуващия показател TTF " месец напред " за интервала от подаване на заявката до през днешния ден и на събитието, че доставеният полутечен природен газ, контрактуван от Булгаргаз със забележителна отстъпка, е в по-малки количества от авансово заложените за ноември.

По тази причина ще бъдат включени количества от предишни доставки на природен газ, с цел да се изпълнят поръчките на клиентите на Булгаргаз. Както беше посочено по време на съвещанието няма по какъв начин да не се регистрира сезонният фактор, обвързван с повишение потреблението на природен газ и интернационалните събития, на които пазарът реагира. По тази причина предстоящата цена на публичния снабдител за м. ноември е конкурентна и остава по-ниска от тази на интернационалните тържища.

Окончателното предложение за цената за идващия месец ще бъде импортирано в КЕВР на 1-ви ноември

" Булгаргаз " желае по-висока цена на природния газ за ноември

Предложението е 67,27 лева./MWh
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР