Булчинските рокли са изминали много дълъг път от официални фусти

...
Булчинските рокли са изминали много дълъг път от официални фусти
Коментари Харесай

Еволюция на булчинската рокля: Как се променя през вековете?

Булчинските рокли са минали доста дълъг път от публични фусти и корсети до цветни и съвременни сватбени рокли. Освен че са знак на щастието и любовта, сватбените рокли могат да ни опишат доста за обществените и културни правила на избрана ера. Противно на общоприетото разбиране, бялата сватбена рокля не постоянно е била тренд.
В Древен Рим – жълт воал

Тогава сватбите се считали за значимо обществено събитие и булките носели дълги драпирани воали в наситено жълт или оранжев цвят. Тези топли цветове символизирали „ цвета на пламъка “, които булките биха донесли в домовете на своите съпрузи. Подобни са били трендовете и в антична Гърция. Булките носели необятни дълги рокли и воали в цветовете на огъня, с цел да изплашат злите духове. Тогава бракът бил по-скоро правна договорка, в сравнение с сантиментален мотив. Подобна процедура продължава и през Средновековието, макар че цветът на булчинското облекло се трансформира.
Средновековие - синьото става новото жълто

През средновековието синьото постоянно се свързва с непорочност и царственост, тъй че не е изненада, че този цвят става главният избор за средновековните булчински рокли. Жълти, червени, зелени и други рокли с нюанси на скъпоценни камъни също били известни, изключително измежду дамите с по-висок обществен статус. Дължината до пода, необятните деколтета и вталените корсажи са най-отличителните черти на силуетите на Средновековието.

През 1700-те и 1800-те – екстравагантни модели

Въпреки че първокласните сватбени церемонии към момента са били необикновени през тези години, булчинските рокли стават все по-пищни и комплицирани. По това време Франция диктува стилните трендове, като Мария Антоанета е водеща. Докато елементарните дами към момента имат секрети и скромни церемонии, кралските особи напълно „ не си поплюват”.
Викторианска ера – булчинските рокли стават тренд

В деня на сватбата си кралица Виктория споделя, че ще даде обета си на принц Албърт като негова брачна половинка, а не като кралица. И по този начин, вместо обичайна коронационна тога, тя избира бяла сатенена рокля, украсена с дантела. Това въодушевява други бъдещи булки да изразят своите усеща и персонални желания.
20 век - Повратна точка в историята на модата

За да се балансира един много банален контур, на мода са извънредно дългите воали. До средата на 20-ти век белият цвят на роклята скоро става норма. През 30-те години модата черпи ентусиазъм от филмите. Това десетилетие донесе и първите булчински списания на по-широка публика.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР