Булчинската рокля на последната гръцка кралица – Анна-Мария Датска, сестрата

...
Булчинската рокля на последната гръцка кралица – Анна-Мария Датска, сестрата
Коментари Харесай

59 години след сватбата: Откриха булчинската рокля на последната гръцка кралица

Булчинската рокля на последната гръцка кралица – Анна-Мария Датска, сестрата на актуалната кралица на Дания, беше открита 59 години по-късно в кралския замък „ Татой “ на 15 километра северно от Атина, съобщи осведомителният портал „ Нюзбомб “.

Роклята е открита преди няколко дни, заяви в обява в обществените мрежи Андреас Мегос, персонален публицист и другар на кралското семейство. 

Wedding Dress of Former Queen of Greece Rediscovered After Decades
— Greek Reporter (@GreekReporter)
В деня на брака си, 18 септември 1964 година, Анна-Мария е била на 18 години и 18 дни. На тази дата „ в слънчевата и обсипана със флагове Атина се състоя последната кралска женитба в историята на модерна Гърция “ , означи Мегос. 

Младоженецът е Константинос II Гръцки, крал на Гърция в интервала 1964 година до 1973 г. 

В продължение на десетилетия сватбената рокля се е намирала в складовите пространства на двореца „ Татой “, в специфичен железен куфар с буквите на кралицата – тъкмо както принцесата я е била получила няколко дни преди сватбата си.

Андреас Мегос разяснява, че „ може би и тя [роклята] ще бъде изложена в музея на двореца „ Татой “, с което не съм склонен “ . По думите му „ би било подходящо от страна на гръцката страна и Министерството на културата да върнат сватбената рокля на кралица Анна-Мария “ , защото става дума „ за доста персонална светиня от най-щастливия ден в живота ѝ, най-щастливия ден на една жена, която се омъжва за мъжа, който обича “
 Сватбата на крал Константин Втори и кралица Анна-Мария Датска в Атина на 18 септември 1964 г
Сватбената рокля на Анна-Мария е с цвят на слонова кост и е дело на датския дизайнер Холгер Блом. Тя e от непрозрачен сатен, с овално деколте начело и откъм гърба, с ръкави три четвърти и с шлейф с дължина 6 метра.

Андреас Мегос разяснява, че в съдбовния ден за най-малката щерка на датския крал Фредерик IX и на кралица Ингрид 18-годишната госпожица е била без ръкавици, само че с огромен диамантен кръст на шията, закачен за къса верижка.

На главата си Анна-Мария е носила короната, която всички потомци на кралското семейство преди нея също са носили в деня на сватбата си. 

„ Дългият до земята воал беше от ръчно направена ирландска дантела, чиято бродерия контрастираше със семплата линия на роклята, украсявайки я по неповторим метод. Дизайнът на сватбената рокля бе защитаван в строга загадка до деня на сватбата... и тогава... тогава всички се съгласиха, че тя е превъзходна, извънредно елегантна, приказно величествена в своята елементарност, идеална за 18-годишна кралица с добър усет и подобаваща хармония “ , написа Мегос. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР