Букурещ. Върховният касационен съд на Румъния оправда бившия премиер Адриан

...
Букурещ. Върховният касационен съд на Румъния оправда бившия премиер Адриан
Коментари Харесай

Agerpress : Върховният съд на Румъния оправда бившия премиер Адриан Настасе

Букурещ. Върховният касационен съд на Румъния оправда някогашния министър председател Адриан Настасе, който беше наказан по две каузи за корупция, оповестява организация Agerpress .

Настасе беше наказан през 2012 година на две години затвор за непозволено потребление на средства от частни компании в предизборната акция през 2004 година и на четири години затвор за рушвет и изнудване през 2014 година Общо той бе наказан на 4,5 години отнемане от независимост и остана в пандиза повече от две години. След условното му освобождение през август 2014 година на Настасе беше неразрешено да се кандидатира за политически постове.

Решението на най-висшата инстанция в Румъния може да бъде обжалвано в 10-дневен период.

Съгласно член 169 от Наказателния кодекс на Румъния, при положение на реабилитация на наказаното лице, лишаването от права, възбраните и недееспособността, произлизащи от наложеното му наказване, се анулират. Така, в случай че това правосъдно решение остане в действие, Настасе ще може да избира и да бъде избиран, с други думи, ще може да се върне в политиката.

71-годишният социалдемократ беше министър на външните работи, ръководител на Камарата на депутатите, министър-председател, а през 2004 година се кандидатира за президент на Румъния. В момента е началник на Европейската фондация „ Николае Титулеску “.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР