Букурещ е най-силно засегнатата от сеизмичен риск столица в Европейския

...
Букурещ е най-силно засегнатата от сеизмичен риск столица в Европейския
Коментари Харесай

Букурещ е най-силно засегнатата от сеизмичен риск столица в ЕС

Букурещ е най-силно засегнатата от сеизмичен риск столица в Европейския съюз, а този проблем е приоритет на кметството, съобщи през днешния ден кметът на румънската столица Никушор Дан, представен от Аджерпрес.

Той взе участие в полемика във връзка 44-тата годишнина от разрушителното земетресение през 1977 година, което лиши живота на близо 1600 души.

" Букурещ е най-силно наранена от сеизмичен риск столица в Европейски Съюз и измежду първите 10 града в света. Част от казуса е, че ние не осъзнахме този проблем години наред след 1990 година ", уточни кметът, който завоюва поста на локалните избори през август 2020 година

Той подсети, че дейностите по подсилване на постройките, за които асоциациите на притежателите са подписали съглашения преди 15 години, към момента не са се случили. Що се отнася до оценката на постройките от позиция на сеизмичния риск, тя не е довършена, уточни още градоначалникът.

По мотив годишнината от смъртоносното земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер през 1977 година в. " Гъндул " цитира генералния шеф на Националния институт по геофизика Константин Йонеску, който споделя, че вероятността да се случи трус от мащаба на този от 1977 година е доста огромна.

" Вероятността е много огромна, да кажем по този начин. Но не се знае по кое време ще бъде и какъв брой мощен ще бъде идващият трус. В Румъния се случват към три огромни трусове на век ", уточни Йонеску, като подсети, че другите два мощни труса през 20 век са били през 1940 и 1986 година

Той означи, че в Букурещ има доста остарели здания с висок сеизмичен риск и акцентира, че би трябвало да бъдат взети ограничения в най-кратък период.

" Нашата рекомендация е да сме готови, да има доста предварителна защита, тъй че популацията да знае по какъв начин да се държи при положение на огромно земетресение ", съобщи още шефът на института по геофизика.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР