Буферният център в Елхово затвори още днес, след като и

...
Буферният център в Елхово затвори още днес, след като и
Коментари Харесай

Буферният център за бежанци в Елхово затвори още днес

Буферният център в Елхово затвори още през днешния ден, откакто и последната група украински бежанци отпътува за Габрово в 15:30 ч.

Това оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

По-рано през днешния ден бежанци потеглиха и към почивни бази в Пампорово, София, Павел Баня и Банско.

Общо 13 рейса транспортираха всички хора с краткотрайна протекция към държавните бази из страната. В буферния център пренощуваха общо 634 души, а центърът бе употребен по-малко от 48 часа.

Междувременно омбудсманът Диана Ковачева направи неочаквана инспекция

в двата буферни центъра за систематизиране на украински жители със статут на краткотрайна протекция в Елхово и Сарафово. Тя установи, че подготовката за приемане на хора е почнала късно.

Това слага напрегнат оторизираните институции да провеждат процеса по настаняване, а след това и по транспортиране до държавните бази, избрани за приемането на жители с краткотрайна протекция.

Липсата на информация къде и по кое време ще бъдат настанени украинските жители е основен проблем, който слага напрегнат и неустановеност хората.

Проверката на екипа на омбудсмана в Елхово откри, че центърът разполага с потенциал от 1 768 места за настаняване в 221 нови жилищни фургона, които имат по две стаи с 4 двойни кревати - на вишка. Всичките са оборудвани с нов постелъчен инвентар – възглавници и чаршафи.

Поради обстоятелството, че фургоните не са употребявани досега бе установено, че са възниквали проблеми с електрозахранването, ключалките и други Мястото разполага с 20 фургона, всеки с по 7 тоалетни и бани – общо 140, открито бе съществуването на течаща топла и студена вода.

Фургоните са ситуирани на повърхност от 22,5 декара дворно охраняемо асфалтово пространство, като цялата повърхност не е залесена и е изложена на директна целодневна слънчева светлина. Фургоните са неклиматизирани и дневната температура на открито и в тях, доближава извънредно високи стойности, което е неподходящо за по-продължителен престой и извънредно неуместно за дребни деца и хора с тежки хронични болести.

Беше установена неналичието на хладилници и хладилни витрини за предпазване на хранителни артикули и питиета. В деня на инспекцията, 1 юни, бяха обезпечени 10 електрически кани, нужни за приготвянето на топли питиета, бебешки храни и супи. При среща с началника на центъра екипът бе осведомен, че украинските жители са почнали да идват на 31 май 2022 година сред 18:00 и 21:00 часа, с 10 рейса и няколко частни автомобила.

Пренощувалите в центъра са 561 души, като на 1 юни са извозени 413 украински жители с краткотрайна протекция, главно е даден приоритет на уязвимите групи - родители с деца до 3-годишна възраст, пенсионери и хора с хронични болести и трайни увреждания. Гражданите с домашни любимци, с деца над 3-годишна възраст и хора от едно семейство, които не желаят да се разделят, са оставени за пренасяне на по-късен стадий. От 18 заболели с хронични болести, екипът установи 8 останали и 10 изведени от центъра. Гражданите от уязвимите групи бяха ориентирани с приоритет към базата на Министерски съвет в гр. Варна.

Останалите жители са извозени към държавните бази във Велинград, Боровец, Ястребино и Старозагорски минерални бани. Пред екипа на омбудсмана украинските жители с терзание споделиха за неналичието на първична организация и информация при превозването им от центъра към държавните бази, което е довело до събаряне на хора от рейсове, скупчване, пререждане и напрежение. Това ги е принудило сами да изготвят между тях описи за подкрепяне на по-добрата организация. Най-големият проблем съгласно тях е неналичието на предварителна информация по кое време и къде ще бъдат преместени.

Такава информация се получава от централно държавно равнище сутринта в деня на извеждането. Работата на центъра се обезпечава от чиновници от ДАБ, логистиката се обслужва от чиновници на Министерство на вътрешните работи, доброволци и БЧК. Медицинското обслужване от 1 юни се реализира от МИ- Министерство на вътрешните работи – една кола за спешна помощ с екип от доктор и здравна сестра, който разполага и с фургон на място, с работното време от 8:00 до 17:00 часа, в останалото време е разполагаем за повикване при незабавни случаи. В 20:00 часа на 1 юни колата за спешна помощ беше на място за дете с висока температура от 39,7 градуса.

Екипът заварил доброволци от Варна, които раздаваха топли храни, питиета и тоалетни такъми. Храненето на чужденците се реализира от Община Елхово посредством Социалния патронаж. Храната главно е суха, само че включва и плод. Вода се раздава и от БЧК, като хората с краткотрайна протекция споделиха, че тя не им е задоволителна в горещината.

Придвижването на украинските жители е свободно, като в границите на деня на инспекцията сред 50 и 60 от тях са напуснали непринудено и независимо центъра благодарение на микробуси или таксита. В деня на инспекцията към 21:00 часа в центъра от Варна дойдоха 62 души с два рейса и един лек автомобил, които бяха регистрирани за 30 минути. Очакванията на ДАБ за центъра в гр. Елхово е да завърши активността си на 2 юни 2022 година

Проверката на омбудсмана в хотелската база на МО в „ Сарафово “ е открила 167 настанени украински жители в 6 здания със независими стаи, обезпечени с постелъчен инвентар, които разполагат със личен хигиеничен възел. Общият потенциал на хотелската част е над 250 места. Екипът бе известен, че на 1 юни 2022 година 60 души са изведени в база на НЕК ЕАД в гр. Приморско.

В рамките на два дни 9 украински жители са напуснали непринудено буферния център в „ Сарафово “, като има и такива, които изобщо не са поискали да бъдат настанения в него. Всичките са попълнили декларация за отвод.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР