Будапеща. Президентът Еманюел Макрон каза в понеделник, че Франция е

...
Будапеща. Президентът Еманюел Макрон каза в понеделник, че Франция е
Коментари Харесай

Reuters: Франция и Унгария зададоха помирителен тон

Будапеща. Президентът Еманюел Макрон сподели в понеделник, че Франция е подготвена да „ работи дружно за Европа “ с Унгария макар политическите разлики сред страните, като насочи помирително обръщение, половин месец преди Париж да поеме председателството на Европейския съюз, предава Reuters .

Унгарският министър председател Виктор Орбан също подаде „ маслинова клонка “ преди диалозите в Будапеща. Той сподели, че Унгария почита френския водач и поддържа дейностите на Макрон да направи Европейски Съюз по-самодостатъчен в защитата, нуклеарната сила и земеделието.

Париж и Будапеща са в несъгласия по доста въпроси, в това число правата на ЛГБТ, върховенството на закона и демократичните стандарти. Но Макрон желае други страни от Европейски Съюз да поддържат целите, които той е определил за шестмесечното председателство на Франция на блока, започващо през януари, в това число по-добра отбрана и надзор на границите на Европейски Съюз.

„ Имаме политически различия, които са добре известни, само че имаме желанието да работим дружно за Европа и да бъдем лоялни сътрудници “, сподели Макрон след идването си в Будапеща.

Като остави настрани от време на време суровата изразителност, която адресира към унгарското държавно управление, Макрон сподели предходната седмица, че преглежда Орбан както като политически конкурент, по този начин и като европейски сътрудник.

„ Отношенията на Унгария към президента Макрон са уважителни “, сподели Орбан в изказване преди диалозите с френския водач.

„ Франция е домът на енциклопедистите, те са най-хубавите, когато става въпрос за дефиниции, тъй че ние одобряваме техните дефиниции: това, което чухме в последно време от техния президент, е, че сме политически съперници и в това време европейски сътрудници.

Въпреки помирителния звук на обществените изказвания на водачите, Макрон също изпрати обръщение на Орбан, като стартира пътуването си до Будапеща с полагане на венец на гроба на Агнес Хелер, маджарски мъдрец, която се опълчи на Орбан.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР