bTV Стефани Станчева е на 33 и вече е професор в

...
bTV
Стефани Станчева е на 33 и вече е професор в
Коментари Харесай

От Кричим до Харвард: Обявиха Стефани Станчева за най-добър млад икономист

 bTV Стефани Станчева е на 33 и към този момент е професор в Харвард и консултант на френското държавно управление. Наскоро влиятелният вестник " Монд " я разгласи за най-хубавия млад икономист.

Стефани е професор и учител по стопанска система в Харвард. Списание " Икономист " я дефинира като един от най-хубавите млади икономисти на десетилетието, а в края на май френския вестник " Монд " я слага преди всичко, отбелязва бТВ.

" Мисля, че това, което им хареса, са разузнаванията ми по тематиката за налозите, неравенствата. Никога не ми е било цел да стигна до Харвард, постоянно ми е било цел да върша добра научна работа, да върша колкото се може по-добра научна работа ", споделя проф. Стефани Станчева, учител по стопанска система в Харвард.

Преподавателката в Харвард е родена в Кричим, когато е на три - фамилията й напуща страната.

" Пътят беше много дълъг, аз съм родена в България, живяла съм в Германия, Франция, учих в Париж и след това в Съединени американски щати, тъй че беше много дълъг път и бих казала с много работа и много труд ", спомня си проф. Станчева.

На 18 печели цялостна стипендия в Кеймбридж, продължава образованието си в Масачузетския софтуерен университет, където на 31 става професор. Избрана е за учител в Харвард, измежду стотици други претенденти.

" Мисля, че шансът е доста дребен и по тази причина човек би трябвало да се усеща необикновено благополучен и трябва да го употребява, с цел да направи нещо положително ",обясни проф. Стефани Станчева.

Освен триумфи в научната кариера, тя поучава френското държавно управление по икономическите въпроси.

Изследванията й са фокусирани върху дълготрайните последствия от данъчната политика. Иска да работи за възстановяване на стопанската система обстановка у нас.

" Един от огромните проблеми е, че в България има много корупция и това е мъчно да се изследва, тъй като корупцията е нещо прикрито, само че се усеща на доста равнища, и това е проблем за доста промени ", казва Стефани.

И не изключва и опцията някои ден да се върне да живее в България.

" Какво бих трансформирала в България?! Искам да каже, че това е една страна, която ужасно доста обичам и желая българите да живеят доста по-добре. Много желая да трансформира това, че младите хора отиват в чужбина и не се връщат. И по тази причина бих желала да направя България по-атрактивна за младежите ", изясни младата проф. Станчева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР