БтвПо думите на д-р Дечо Дечев, освен с недостига на

...
БтвПо думите на д-р Дечо Дечев, освен с недостига на
Коментари Харесай

Лекарствата за онкоболни деца: Шефът на НЗОК иска промени в закона

Бтв

По думите на доктор Дечо Дечев, с изключение на с дефицита на онкомедикаменти, има проблем и при самото лекуване

Управителят на Националната здравноосигурителна каса доктор Дечо Дечев изясни за „ Тази събота ”, че е била направена среща след следващия митинг на майки с деца с онкологични болести. Чрез митинга родителите упорстват за по-голям достъп до животоспасяващи медикаменти за техните деца.

Дечев акцентира, че би трябвало да има законови промени, които да решат казуса с медикаменти, които са отпаднали от регистрация у нас.

На срещата са обсъждани и други тематики. По думите на доктора, главен фокус има върху проблеми, които касаят осъществяването на дейностите по несъмнено лекуване. Родителите са споделили за избрани проблеми по време на лечението на техните деца.

Според специалиста, решението на казуса в дребна част зависи от НЗОК. Той сподели, че е значимо е да се огледа върху активността на лечебните заведения, а освен към достъпа до медикаментите.

Относно предлагането да се връщат средства на НЗОК, които са платени за лекуване на жертви на умишлени закононарушения и произшествия, породени от пияни или дрогирани водачи, докторът изясни, че има закон от 17 година, който задължава Здравната каса да предяви иск към лица, които са увредили трети лица.

Такива дейности, обаче, не са били предприемани до момента поради изчезнал текст, който задължава органите да дават информация за влезнали в действие правосъдни решения.

Новото предложение визира реда, който ще се съблюдава преди да се доближи до тези искове. Също по този начин той съобщи, че отпада съществуващия текст за увреждане на личното здраве.

Прогнозата е посредством предлагането да се върнат няколко млн. лв. към касата, като сумата ще зависи и от отминалостта на исковете.

Очакваното предложение на Министерството на здравеопазването за смяна в здравноосигурителния модел съгласно доктор Дечев ще докара до обстановка, в която ще се извършат промени в организацията на работата на НЗОК.

По думите му наложително ще би трябвало да се одобряват оферти, които ще редуцират броя на районните каси. Също по този начин екипите ще би трябвало да се съсредоточат върху действия, които подсигуряват вярно консумиране на средства. Освен това НЗОК ще би трябвало да се приготви за неравностойна конкуренция и мощен напън.

Предложението на здравния министър Кирил Ананиев тормози НЗОК, защото касае парите, които касата дава под формата на осигуровки.

Дечев изясни, че вместо министерството да предлага повече запас в публичния фонд - понижава ресурса. Това ще разреши на новите участници в здравния модел да печелят от тези средства.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР