bTVОбявен е конкурс за нови 160 места в Българската армияИнтересът

bTVОбявен е конкурс за нови 160 места в Българската армияИнтересът ...

Засилен интерес към служба в армията.bTV

Обявен е конкурс за нови 160 места в Българската армия

Интересът към служба в армията се засилва. Това е и причината Министерство на отбраната да обяви допълнително нови 160 вакантни места за военнослужещи.

Статистиката показва, че недостигът на войници е средно 20%. Стартовата заплата в армията е 840 лв., плюс допълнителни възнаграждения и социален пакет.Кандидатите трябва да са български граждани до 28 години, с чисто съдебно минало, да издържат теста за обща култура и изпита за физическа годност.Докато преди шест години за едно място кандидатстваха по петима души, в последните няколко години се явяваха по-малко кандидати от вакантните места, пише в доклада за състоянието на отбраната.

За първи път за обръщане на тенденцията се заговори в края на миналата година. За първите четири месеца за вакантни длъжности са кандидатствали 554 души – най-много от тях за сухопътни войски.23% от кандидатите са отпаднали поради заболявания. Големия брой кандидати обаче отговарят на условията, затова са разкрити допълнително 164 места. От 554 кандидати за войници – 77% са годни за военна служба.

Една от първите, които записаха имената си в списъка с желаещи да постъпят в редиците на армията е 18-годишната Лилиана от Свищов. Младата жена споделя, че дядо ѝ е бил военен и тя иска да бъде като него.Според заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, интересът към армията до голяма степен се дължи на информационната кампания, която е в ход.

„Ние помагаме на младите хора да направят информиран избор, като показваме през какво биха преминали те, докато са военнослужещи в Българската армия, както им показваме и техните социални придобивки, показваме и неудобствата на военната професия. Ние нищо не крием”, допълни ген. Цолов.

Освен информация за реда за постъпване на служба във Въоръжените ни сили, присъстващите се запознават и с част от техниката и оборудването на българската армия. Информационната кампания „Бъди войник” ще продължи до есента.

Източник: petel.bg