bTV Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не

...
bTV
Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не
Коментари Харесай

Премиерът за Северна Македония: Нека спрат да си играят с историята и миналото

 bTV Членството на Северна Македония в Европейски Съюз е значимо, само че не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това сподели в изказването си след консултативната среща на " Дондуков " 2 министър председателят Бойко Борисов. В петък Румен Радев свика значимия конгрес, с цел да се схванат държавното управление, президентът и Народното събрание дали да поддържат Скопие за еврочленството.

" Комисията свърши доста. Досега са създали седем срещи. Има много неща, които пред няколко години никой не е мислел, че е допустимо да реализираме единодушие. Винаги съм казвал, че доскоро говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме приятелски нации. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, тъй като ние нямаме по-близък народ и хора. Да спрем Северна Македония по пътя й към Европейски Съюз по-късно би било записано в историята, че откакто всички 27 страни са ги подкрепили, тъкмо България ги е спряла. Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо равнище. Ние желаеме и Албания да върви дружно с договарянията за Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че абсолютно поддържаме влизането им в Европейски Съюз. Ние имаме 71 инструмента по-късно, мисля, че толкоз са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и предишното и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се това бъдеще директно ни интересува кулоар номер 8, разширяваме контролно-пропусквателен пункт “, добави още министър председателят.

Той посочи, че не всички политически партии са изпратили водачите си на срещата, в което видя пренебрежение към президента.

На 18 септември, преди среща с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Северна Македония Румен Радев съобщи, че България би трябвало да поддържа Скопие по пътя към европейска интеграция, само че не и на цената на българската история и еднаквост.

Тогава той изрази терзания, че в последната среща на комисията не е реализиран огромен прогрес по решение на противоречивите исторически въпроси. Тогава Радев даде самобитен ултиматум: или гаранция, че до 17 октомври (когато ще се организира Европейски съвет, на който се чака европейските водачи да дадат зелена светлина на договарянията за участие на Македония в ЕС) комисията ще реши всички противоречиви въпроси: промяна на учебници, събития, персони и други, или в противоположен случай кабинетът да даде преоценка на безусловната си поддръжка за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз.

Позицията на военния министър Красимир Каракачанов се оказа близка до мнението на президента. Председателят на Вътрешна македонска революционна организация бе най-остър по тематиката в последните дни. Той бе безапелационен, че на този стадий България би трябвало да се въздържа да споделя " да “ за старта на договарянията на Македония за участие в Европейски Съюз. Тогава позицията на България ще бъде от голяма важност, защото за пускане на договарянията, би трябвало да се реализира безусловно болшинство. При противоречие на единствено една от страните договарянията на Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз не могат да стартират.

Още преди няколко дни Каракачанов сложи ултиматум, че в случай че кабинетът реши да даде поддръжката си за Северна Македония, Вътрешна македонска революционна организация си потегля от властта, защото по думите на Каракачанов съседката ни не извършва отговорностите си по подписания Договор за другарство, добросъседство и съдействие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР