БтвБългарско семейство емигрира, за да лекува сина си в чужбина.

...
БтвБългарско семейство емигрира, за да лекува сина си в чужбина.
Коментари Харесай

Бтв разказва: 9-годишно българче с тежка диагноза не получи лечение в Румъния

Бтв

Българско семейство емигрира, с цел да лекува сина си в чужбина. Историята на Дамян със спинална мускулна недоразвитост ви разказахме във кино лентата на Кристина Газиева „ Коледата на Дамян ” в bTV Репортерите.

Вече осем месеца семейство Дамянови са здравни емигранти. Причината – единственият медикамент за лекуване на тежката болест е утвърден в над 20 страни в Европа, само че не и в България.



„ Ние отидохме там, тъй като на Дамян му изтичаше времето ”, споделя бащата на Дамян – Симеон Дамянов.

В изявление за  bTV преди 1 месец от здравното министерство увериха, че лекарството ще е налично и у нас, само че до момента в който бъде доставено, децата ще бъдат изпращани на лекуване в чужбина.

„ На едно от дечицата разгледахме и одобрихме лекуването в Румъния. Тук ще сме спокойни, че това дете ще си получи лечението. Както могат да бъдат спокойни и другите деца! ”, безапелационен беше зам.-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков преди един месец.

Въпреки уверението на страната, че нужното лекарство към този момент е налично и за българчета, на друго 9-годишно дете със същата диагноза му беше отказано лекуване.  Одобреното за Румъния дете е 9-годишният Стефан Радойчев. Семейството потегля за румънската болница, само че там убиват вярата за живот.

„ Лечение не получихме, защото румънската здравна каса в това време беше изгубила доверие в българската и не е сигурна че НЗОК ще им изплати парите. Това е следващата подигравка с детето ми ”, споделя бащата на Стефан – Веселин Радойчев.

„ Много тежко преживяване – на беззащитност, на невъзможност. Тъгата няма да я разказвам. Съкрушен си. Сякаш всяка една вяра е убита ”, споделя Галина Радойчева, майка на Стефчо.

От Здравната каса обясниха за bTV, че са уверили румънските си сътрудници, че ще изплатят сумата до година и половина. Но нито от Касата, нито от здравното министерство могат да си обяснят отхвърли.

 



Снимка: btvnovinite.bg

 

„ Наистина не мога да си го обясня. Още не сме питали румънската страна какви са претекстовете. Но все пак лекуването може да стане в България в този момент. Аз бих ги посъветвал да подадат заявление в България да стартира лекуването тук! ”, изясни зам.-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков, само че не се ангажира с заричане дали това ще се случи бързо.

Иначе, към този момент има български лекари, които се образоват да ползват лекарството, само че по кое време ще има български пациент, който да се лекува в родината остава въпрос с доста незнайни.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР