БТА съобщи в неделя, цитирайки гръцки медии, че в властите

...
БТА съобщи в неделя, цитирайки гръцки медии, че в властите
Коментари Харесай

Уязвими жени, включително българки, са били експлоатирани в гръцки завод за раждания, съобщават медии

БТА заяви в неделя, цитирайки гръцки медии, че в управляващите в Гърция са разкрили " цех за раждания ", където от близо десетилетие се организират противозаконни осиновявания, донорство на яйцеклетки и привидни ин витро процедури. Сред експлоатираните дами има и българки, написа Българска телеграфна агенция.

Става дума за Центъра за инвитро оплождане в град Ханя на остров Крит . Организираната незаконна група, в която вземат участие лекари и други медицински лица, е разрушена сутринта на 8 август с интервенция, извършена на острова, както и в Атина и Солун.

Водач на незаконната група е бил 73-годишен гинеколог - създател и шеф на клиниката, а втори в йерархията е бил 44-годишен ембриолог.

Групата е печелела сред 70 и 100 хиляди евро от децата, родени от сурогатните майки, а в някои случаи и до 120 хиляди. Освен това се пресмята, че фиктивните ин витро процедури са ѝ донесли облага от още към 120 хиляди евро.

Групата е работила, като е вербувала „ посреднички “ в Крит, Солун и в чужбина, с цел да открие дами в уязвимо положение, които са съгласни да бъдат трансферирани в Гърция и да станат донори на яйцеклетки или сурогатни майки. Така са били обслужвани " клиенти " от целия свят, измежду които двойки с репродуктивни проблеми, самотни мъже или хомосексуални двойки, които не извършват законните предпоставки за осиновяване.

Според информация на локалния информативен портал cretalive.gr измежду експлоатираните дами е имало гражданки на Молдова, Украйна, Грузия, Румъния и България.

От декември до разбиването на групата са открити най-малко 71 дами, донори на яйцеклетки, някои от които са били експлоатирани неведнъж.

За същия интервал 98 дами са били експлоатирани като сурогатни майки, 13 случая на нелегално придобиване на дете посредством стратегия за сурогатно майчинство, 4 противозаконни осиновявания, 400 случая на машинация и причиняване на физическо увреждане на пациентки посредством фиктивни ин витро процедури през 2021, 2022 и 2023 година, написа още Българска телеграфна агенция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР