БСП за България и Продължаваме Промяната призоваха президента Румен Радев

...
БСП за България и Продължаваме Промяната призоваха президента Румен Радев
Коментари Харесай

Призовават „началника на назначените“: БСП и ПП настояват Радев да се яви в НС

" Българска социалистическа партия за България " и " Продължаваме Промяната " приканиха президента Румен Радев да се яви в Народното събрание, с цел да изясни дейностите и бездействията на назначения от него длъжностен кабинет.

В процедура по метода на водене Иван Ченчев от левицата настоя цялото Народно заседание да призоват " началника на назначените " да пристигна в пленарната зала и да изясни всички дейности и бездействия на служебния кабинет . Доколкото разбирам всички тук в тази зала имат забележки, обърна се Ченчев към депутатите след серия от процедури по метода на водене и напомни, че има Конституция, ние сме парламентарна република и имаме президент, който е назначил служебния кабинет. " Нека да запълним този празен стол, да го осъществим със наличие и да забележим, какво ще каже това наличие във връзка с неуспеха на служебния кабинет ", настоя Ченчев. 

В началото на серията от процедури Ченчев прикани председателстващият съвещанието на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) да призове служебния министър-председател, за който съобщи, че ще го назовава " назначен " , да стартира със своите министри да дава отговор на поставените от народните представители въпроси.

Ченчев дефинира изявлението на служебния министър-председател, че чуването му в Народното събрание е " сламка за удавници " като " невиждано безсрамие ". " Тук има ли удавници, това не е ли засегнатост към Народното събрание, хайде господин ръководител, дружно да призовем служебния министър-председател, назначения министър-председател, да поставя плувките и плавниците и да идва бързо в Народното събрание при удавниците ", настоя депутатът. 

Стигаме до това, че един човек управлява всички в страната , само че всички от назначените, уточни Ченчев, след което добави, че народните представители са определени от българския народ. 

Всеки ще ни назовава както си желае, отговори Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на Движение за права и свободи, още веднъж в процедура по метода на водене. Цонев посочи, че откакто три от четири Народното събрание не могат да излъчат постоянен кабинет, няма защо да приканват. Цонев прикани да се вземат в ръце и да сформират постоянен кабинет - нещо, което българските жители чакат. 

Впоследствие и от " Продължаваме Промяната " настояха за отговори от президента Румен Радев.

Също към водещия парламентарното съвещание Асен Василев, съпредседател на " Продължаваме Промяната ", сподели, че всички министри, без значение дали са постоянни или служебни, следва да се регистрират пред Народното събрание. Лично аз съм бил два пъти длъжностен министър и в никакъв случай не съм си разрешавал да не се явя в Народното събрание, добави Василев. Това е в основата на обстоятелството, че България е парламентарна република, България не е президентска република, разяснява Василев. Той настоя Народното събрание да призове индивида, който ги назначава, да инструктира служебните министри да дойдат в Народното събрание или самият той да пристигна и да изясни, за какво неговите министри и министър-председател не желаят да се регистрират пред това Народно заседание. " Г-н Радев, за какво вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народно заседание ", попита Асен Василев.

Явор Божанков от " Българска социалистическа партия за България " означи, че след намесата на ръководителя на Народното събрание, най-сетне е получил отговори на изпратени от него въпроси към служебния министър на защитата Димитър Стоянов за контракти, подписани от Министерство на защитата. Божанков установи, че в получените отговори имената на компаниите, с които са подписани договорите, са заличени, а цени няма. Цените са заличени с бял лист хартия и е изпратено сканирано копие, разяснява той. Божанков означи, че по този начин не ставало ясно по какъв начин се разходват обществените средства, по какъв начин се харчат парите, а служебният министър не се отчитал. " Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години ", разяснява Божанков.

Колегата му Георги Свиленски съобщи, че служебният кабинет разрушава престижа на Народното събрание. Не може служебни министри да не се явяват в Народното събрание, означи той и настоя председателстващият съвещанието да постави нужните старания министърът на превоза да се яви през днешния ден в парламентарната комисия по превоз. Г-н Божанков, в случай че при вас се укриват данни, скъпи и компании, в комисията по превоз се крият министрите, сподели Свиленски. 

Смиляна Кръстева от " Българска социалистическа партия за България " сподели, че и служебният министър на стопанската система и промишлеността се крие. Вече два месеца очаквам отговор на въпросите, които съм задала. Г-н ръководител, апелирам предприемете дейности, че най-сетне да пристигна и да отговори, съобщи Кръстева, представена от Българска телеграфна агенция. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР