БСП внася сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар

...
БСП внася сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар
Коментари Харесай

БСП сезира прокуратурата за монопол на фирми, близки до Ковачки

БСП внася сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар на сдружения, свързани с Ковачки. Това разгласи зам.-председателят на партията Кирил Добрев. " Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който употребява българска ел. сила, заплаща по-ниска цена за тока, в сравнение с производителя на банички у нас. И всичко това е с помощта на метода, по който действа пазарът на ток в България, и изкривяванията, които се получават ", заяви той. По думите му частният монопол, обезпечен от страната, е еднакъв на обир. " В продължение на две години, малко по малко, Христо Ковачки съумя да монополизира целия пазар на електричество. Преди два месеца работодателските организации сезираха Комисия за защита на конкуренцията, че свързани с него производители и търговци на ток, са постигнали монополно състояние. 11 топлоелектрически централи, в това число и Топлоелектрическа централа " София ", имат контракт за продажба на ел. сила с един търговец. Пет търговци, свързани с Ковачки, на три сесии на борсата за ток изкупиха цялата свободна ел. сила от АЕЦ " Козлодуй ". НЕК също продава тока от ВЕЦ-овете на тях ", напомни Добрев.

" Според шефа на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова обаче този притежател не бил еднакъв. Явно те са някакви хора от Сейшелите. След Васку да Гама от село Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите ", иронизира Добрев. Според него в страната се е затворил кръгът " търговци-частници-държава производител-изкупена енергия-търговци на ток ". " След като цялата ел. сила е в ръцете на един човек, властта взема решение, че може да пусне държавни мощности в отмора. И стопира блокове на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 1 ". Това води до дефицит на ел. сила и тогава се включва въпросният монополист. Цената на тока за произвеждане от 80-90 лева през юли скача от 180 лева до 200-220 лева Реализираните облаги са милиони ", акцентира Добрев. Той подсети, че най-скъпият ток у нас се създава от американските централи, които го продават за 168 лева за мегават час.

" Всичко щеше да е " в границите на естественото ", в случай че Ковачки нямаше политически план " Лидер ". На последните парламентарни избори 7 индивида бяха в листата на ГЕРБ, двама от тях станаха депутати. Преференциите, които е дал " Лидер " на ГЕРБ посредством чиновниците си, са над 50 хиляди гласа. На последния евровот гласовете още веднъж са близо 50 хиляди ", разгласи Добрев. " В сдруженията на Ковачки работят бели плебеи с ниски заплати. До 2017 година енергийният необут дължи на страната 114 млн. лева, от които 109 млн. лева за осигуровки. В същото време Ковачки се явява стратегически вложител за АЕЦ " Белене ", разяснява Добрев.

Напомняме на Комисия за защита на конкуренцията и на КЕВР, че в България съществува Закон за икономическите и финансови връзки с сдруженията, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, съобщи членът на ИБ Крум Зарков. По думите му те нямат право на действия и присъединяване в процедура за даване на лиценз по Закона за българската енергетика. " Питаме КЕВР има ли в нея офшорни компании, какво вършат там, имат ли лицензи. Според институциите у нас Христо Ковачки няма нищо общо с енергетиката, а Марк Жирардели е притежател на Банско ", акцентира Зарков. Той е безапелационен, че Комисия за защита на конкуренцията отхвърля да свърши работата си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР