БСП ще сезира прокуратурата за монопол на пазара на електроенергия

...
БСП ще сезира прокуратурата за монопол на пазара на електроенергия
Коментари Харесай

БСП и управляващите в спор за цената на тока на енергийната борса

БСП ще сезира прокуратурата за монопол на пазара на електрическа енергия на свързани с предприемача Христо Ковачки сдружения. От " Позитано 20 " настояват, че електрическата енергия, продавана на свободния пазар у нас е най-скъпата в Европа. Енергийният министър Теменужка Петкова отговори, че всеки, който има подозрения или данни за нередности, има право да сезира способените институции и изнесе съответни числа за цената на тока.

Българска социалистическа партия настояват, че през летните месеци бизнесът у нас е купувал от свободния пазар ток на най-високи цени в Европа.
Кирил Добрев, зам.-председател на Българска социалистическа партия: Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който употребява българска електрическа сила заплаща по-ниска цена на тока в сравнение с производителя на банички насреща до Съдебната палата. Според Кирил Добрев цената на тока от борсата е била към 180 лв. на мегават час, а в някои случаи даже е надхвърляла 200 лв.. Енергийният министър Теменужка Петкова отговори, че през този месец най-висока е била цената на 9 август - 124 лв. и 62 стотинки, а на следващия ден токът ще се продава за 85 лв. и 11 стотинки.Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Средната цена за интервала юни - август 2019 година, приказваме до 22 август 2019 година цената е 48 евро и 59 евроцента.
От Българска социалистическа партия настояват, че посредством доста сдружения - производители на ток, както и посредством фирми-търговци през последните две години Христо Ковачки е основал монополна организация на свободния пазар, а антимонополната комисия си е затворила очите.

От " Позитано " 20 през идната седмица ще внесат сигнал до прокуратурата за монопол на пазара на електрическа сила. Енергийният министър от своя страна разяснява, че това е право и обвързване на всеки, които има данни или подозрения за нарушавания.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Ако ние имаме избрани съмнения и избрани подозрения, бъдете сигурни, че ще сезираме способените органи.
Министър Петкова напомни, че поради непонятен скок на цената на тока на свободния пазар на 3 юли, персонално е сезирала регулатора и антимонополната комисия. Тя съобщи още, че държавните сдружения продават ток на свободния пазара на цена от 44 лв. на мегават.

Теменужка Петкова разяснява, че след ръководството на Българска социалистическа партия през 2014 година дефицитът в НЕК е бил над 800 милиона лв., а междуфирмената задлъжнялост е била стотици милиони и енергийният бранш е бил блокиран.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР