БСП ще подкрепи промените в Закона за МВР по няколко

...
БСП ще подкрепи промените в Закона за МВР по няколко
Коментари Харесай

БСП към сглобката: Най-накрая признахте за мигрантския проблем в България – действия трябват

„ Българска социалистическа партия ще поддържа измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи по няколко аргументи: Първо, тъй като това е една теза, която от Българска социалистическа партия сме застъпвали освен в този момент, само че и през годините – за нуждата от усилване защитата на границата, за укрепване на щата на Групово дело „ Гранична полиция “ и възстановяване материалното положение на тези чиновници, които работят по границата “.
Това съобщи от парламентарната естрада националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Иванов.
По думите му приемането на този законопроект ще докара до по-сериозно, по-активно и по-резултатно охраняване на външната граница на България с Р. Турция, където са главните проблеми: „ Проблеми с противозаконната миграция - от една страна поради некачественото преградно оборудване, тъй като ние продължаваме да твърдим, че това оборудване не работи. Именно това е повода и в София и на всички места из страната свободно да се движат мигранти “, акцентира националният представител от Българска социалистическа партия.
На второ място той уточни, че това ще облекчи значително униформените чиновници на Министерство на вътрешните работи, които ги командироват всяка година при нужда или при пораждане на незабавни обстановки. Което пък оголва обитаемоте места в страната откъм защита. „ Да напомня и случаите, когато тези командировани чиновници, неподготвени, недобре екипирани, ходеха на границата, строяха си палатки, с цел да има къде да спят, купуваха си кубинки, палеха си огньове, с цел да се стоплят – в този момент ще се вкара някакъв ред “, добави Иван Иванов.
Социалистът напомни: „ Отдавна от Българска социалистическа партия приказваме, че тези 1260 души са извънредно нужни, с цел да има едно обикновено осъществяване на уговорките на Министерство на вътрешните работи, които са му предоставени по закон, с цел да охранява външната граница на България и за понижаване на мигрантския поток “.
Иван Иванов акцентира, по думите му - откровеното самопризнание на вносителите от ръководещото болшинство, че има проблем и че той не е от през вчерашния ден. „ Признанието е и в претекстовете на този законопроект, и в претекстовете на Закона за администрацията – че имаме проблем на границата с невиждан мигрантски напън, че имаме проблем с центровете за краткотрайно настаняване към ДАБ, където не се реализира нужния надзор, където има проблеми, където явно частните компании не се оправят и би трябвало да се вземат ограничения “, съобщи Иван Иванов.
„ Защото, единственият естествен метод да се реализира запазване на публичния ред, това е да стане със чиновници на Министерство на вътрешните работи, които са готови за такива обстановки, които няма да позволен никога ескалация на напрежението, няма да позволен престъпни прояви – както от страна на лицата, настанени в центровете, по този начин и от страна на български жители, които по една или друга причина желаят да изразят своето неодобрение от съществуването на мигранти в тези центрове или от свободното им напредване “, уточни националният представител от Българска социалистическа партия.
Иван Иванов беше безапелационен, че законът е нужен, даже е просрочен, само че по-добре късно в сравнение с в никакъв случай да се одобряват тези разпореждания. „ Добре е, че от ръководещото болшинство са разбрали нуждата от това нещо.  Не одобряваме тезата, че в бюджета няма пари – на всички е ясно, че това няма да натовари държавния бюджет за 2024 г, тъй като след приемането на закона има периоди, в които Министерство на вътрешните работи, Групово дело „ Гранична полиция “ би трябвало да разгласи нужните състезания, да приготви чиновниците и вероятно за бюджета за 2025 година да бъдат планувани тези средства “, съобщи Иван Иванов и прикани за поддръжка на законопроекта:
„ Най-малкото, с цел да има сигурност по нашата граница и в това време чиновниците да не се командироват на границата за сметка на сигурността в дребните обитаеми места в страната “, аргументира апела си социалистът.
„ Давате образец с Европа. Европа, чиито водачи се провалиха. Европа, поради чиито някогашни водачи имаме проблем тук. Заради това, че някои от тези европейски водачи, които пък някои водачи на български партии ги слушаха и се прегръщаха и целуваха с тях – споделяха на бежанците: " Идвайте! " Защото постоянно съм казвал от тази естрада и отново ще кажа: Европа - това е България. И ние като български политици би трябвало да гледаме какво се случва в България. Трябва да го гледаме и поради външната политика “.
Това съобщи зам.-председателят на „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Ченчев  по време на дебата по препоръчаните промени и проблемите с бежанските центрове.
И добави: „ Ние от „ Българска социалистическа партия за България “ желаеме тези водачи на Европа да си вървят. Някои от тях си отидоха. Европа скоро ще има други водачи и ще тръгне в друга посока. Слушайте европейските анализатори. Не ни давайте образци с Европа “.
Иван Ченчев се обърна към ръководещите: „ Прехвърляте си виновността едни на други – кой какво е наследил и след това забъркал с бежанските центрове. Всичките сте отговорни – вие управлявате сега. И се договаряте отново да управлявате. Ето това е рисковото “, заключи социалистът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР