БСП не подкрепя проекта за нова Конституция и няма да

...
БСП не подкрепя проекта за нова Конституция и няма да
Коментари Харесай

БСП няма да участва в разговори с ГЕРБ за нова Конституция


Българска социалистическа партия не поддържа плана за нова Конституция и няма да взе участие в консултациите на ГЕРБ за конституционни промени, заяви на изключителна конференция проф. Янаки Стоилов.

Призоваваме жителите и нашите симпатизанти намерено да показват своето неодобрение, в това число в мирни митинги, и да не вземат участие в избори за Велико народно събрание. А парламентарните и извънпарламентарните партии да не вземат участие в зле скалъпената конституционна самодейност, прикани още Стоилов.

Изпълнителното бюро на партията и парламентарната група на левицата са приели през днешния ден позиция, обвързвана с предлагането на ГЕРБ за привикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията.

Повече от 40 дни в страната подължават митинги против олигархичната власт на корумпираното ръководство на България с искане за оставки на държавното управление, на основния прокурор и осъществяване на предварителни избори. Българска социалистическа партия споделя тези претенции. В следващ опит да се задържи на власт ръководителят на ГЕРБ сложи на карта едно от дребното ни постижения през последните десетелития Конституцията на Република България. Подетата самодейност цели да отклони вниманието. Вместо това рушителите на парламентаризма и конституционализма влизат в ролята на конституционни законодатели. Така нареченият рестарт на политическия модел преследва трайно легализиране на злоупотребите на властта, които задушават индвидиулното развиване и просперитета на нацията, написа в позицията на социалистите.

Националният съвет на партията и ПГ на Българска социалистическа партия в Народното събрание ще одобряват и спомагателна политическа позиция по въпроса, добави Стоилов.

Предложението за сякаш нова Конституция основава безконтролна опция на едно Велико народно събрание да ни заведе в парламентарен тупик, а през това време развръзката на политическат акриза ще се задълбочава и всички остри социално-икономически проблеми ще останат открити, считат още от Българска социалистическа партия.

В парламент от 120 души, в който се съберат 80 гласа болшинство, всеки ще може да си прави Конституция, това е неуместно, добави социалистът.

Публикуваме цялостния текст на позицията:

С Т А Н О В И Щ Е

на Изпълнителното бюро на Народно събрание на Българска социалистическа партия и управлението на Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за БЪЛГАРИЯ "

за политическата обстановка в страната и предлагането

за привикване на Велико национално заседание

Повече от 40 дни в страната не престават митинги против олигархичната власт на корумпираното ръководство на България с претенции за оставки на държавното управление, ръководено от Бойко Борисов, на основния прокурор и за осъществяване на предварителни избори. Българска социалистическа партия поддържа тези претенции, които се споделят от множеството български жители.

В следващ опит да се задържи на власт ръководителят на ГЕРБ сложи на карта едно от дребното ни постижения през последните десетилетия - Конституцията на Република България. Подетата самодейност цели да отклони вниманието от насъщните и неотложни проблеми, с които ръководството не се оправя. Вместо това, рушителите на парламентаризма и конституционализма влизат в ролята на конституционни законодатели. Така нареченият рестарт на политическия модел преследва трайно легализиране на злоупотребите и несправедливостта, на формалната и паралелната власт, които задушават самостоятелното развиване и просперитета на нацията.

Преди 30 години Великото Народно заседание имаше голяма представителност. В разискването на плана за Конституция в него участваха едни от най-големите престижи в българското общество. Паралелът със сегашните " създатели " на конституционни хрумвания е сладкодумен и горчив. Българска социалистическа партия е партията, която изигра решаваща роля за основаване и приемане на настоящата Конституция.

Днес ние, българските социалисти изрично отстояваме развиването на България като република с парламентарно ръководство, рамката за създаване на демократична, правова и обществена страна. На основата на Конституцията се преодоляха не една и две политически рецесии. Заради всичко това ние заставаме в нейна отбрана!

Ние знаем, че макар конституционните повели, в доста случаи нито опазването на здравето, нито образованието са безвъзмездни, нито правото на труд е пълноценно обезпечено. Проблемът обаче не е в наличието на Конституцията, а в нейното осъществяване - във връзка с главните права и разделянето на държавната власт. Управляващите работят на правилото - като не изпълняваме Конституцията - да я променим съгласно държанието си. Сега заплахата е още по-голяма - отпращането на главата за главните права в края на оферти от ГЕРБ план демонстрира желание за тяхно бъдещо орязване. Необходимите промени в правосъдната власт не могат да са оправдание за подхванатия от ръководещите ход.

Предложението за сякаш нова Конституция основава безконтролна опция на едно Велико народно събрание с неразбираем политически профил и болшинство да ни заведе в парламентарен тупик, а през това време развръзката на политическата рецесия ще се отдалечава и всички остри социално-икономически проблеми ще се задълбочават.

Намираме се в решителен за бъдещето на обществото и страната миг: ще позволим ли на облагодетелствалите се в годините на прехода от държавен социализъм към капитализъм от олигархичен и компрадорски вид, учреден на преразпределително-корупционни механизми, да утвърдят своята власт или хората на труда и на почтения бизнес ще се освободят от тези, които ги експлоатират и ограбват.

***

Изпълнителното бюро на Националния съвет на Българска социалистическа партия и управлението на Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за БЪЛГАРИЯ " показват мнение:

·Не поддържаме предлагането на ГЕРБ и призоваваме за изрично опълчване с парламентарни и всеобщи дейности на опита за конституционна замяна, подхваната в заседание, което от ден на ден губи своята представителност и обслужва едно изчерпано ръководство.

·Отхвърляме поканата на ПГ на ГЕРБ за съвещания по показания текст за " нова " Конституция.

·Настояваме всички държавни институции да се придържат към своите конституционни и законови пълномощия за отбрана на гражданския мир и предпочитано да подсигуряват свободни и почтени избори за Народно заседание.

·Призоваваме:

- жителите, в това число социалистите и нашите симпатизанти, намерено да показват своето неодобрение, включително посредством още по-масово и интензивно включване в мирни митинги и други прояви, които да създадат невероятно похищението против Конституцията на Република България и приемането на решение за избор на Велико народно събрание в тази ситуация;

- парламентарните и извънпарламентарните партии, публични организации и адвокати да не търсят политически и други облаги с присъединението си към зле скалъпената, лицемерна и рискова за стабилността на страната и демокрацията конституционна инициатива;

- организациите на Българска социалистическа партия и участниците в акцията за избор на ръководител на партията да слагат на напред във времето настоящите проблеми на националната политика и проблемите на хората, поради които партията съществува.

На основата на това мнение предлагаме Националният съвет на Българска социалистическа партия и ПГ на " Българска социалистическа партия за БЪЛГАРИЯ " да одобряват политическа позиция.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР