БСП инициира дебат за проблемите в изборите преди извънредното заседание

...
БСП инициира дебат за проблемите в изборите преди извънредното заседание
Коментари Харесай

Нови промени в Изборния кодекс ще решават проблемите на изборите

БСП инициира спор за проблемите в изборите преди изключителното съвещание на депутатите през днешния ден. На него участваха всички парламентарно показани партии - Воля, Обединените патриоти и Движение за права и свободи, без ГЕРБ. Всички политически сили са се обединили към това, че проблеми в изборния развой има, те могат да се решат с промени в Изборния кодекс. Но по какъв начин е въпрос на бъдещи договаряния, тъй като всяка партия има своя визия за решенията. От думите на Йордан Цонев (ДПС) стана ясно, че това са предварителни диалози.
Actualno.com напомня, че незабавно след края на локалните избори, президентът Румен Радев разгласи, че ще събере всички политически сили и ЦИК, с цел да обсъдят проблемите при провеждането на изборите и броенето на гласовете. Един от претекстовете му беше високият % недействителни бюлетини. Вчера Българска социалистическа партия изпревариха тази самодейност с поканата си към парламентарно показаните партии.
" Местните избори минаха и в тях имаше редица проблеми, които по мнение на другите парламентарни и политически сили изкривяват вота и не отразяват обективното гласоподаване на хората. Ето за какво поканихме представители на всички парламентарни групи, с цел да обсъдим проблемите в изборното законодателство. Това, което е нашата работа, на депутатите, да подсигуряваме през ИК честността и прозрачността на изборите. Изразяваме общо страдание, че сътрудниците от ГЕРБ не се отзоваха. Оставаме отворени към тях и ги каним да се причислят към тези диалози ". Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на брифинг след дебата за проблемите в изборното законодателство, представена от кореспондент на Агенция " Фокус ".
Тя уточни, че по време на срещата всяка една от парламентарните групи са създали своята оценка и съответни оферти за възстановяване на изборното законодателство. " Излизаме пред вас с едно общо предложение, дружно на паритетен принцип да излъчим свои представители и да предложим в зала да се сътвори една Временна анкетна комисия, която да прегледа всички оферти на другите парламентарни групи , на другите политически сили, в тази комисия да бъдат разисквани и експертно. Искането ни за машинно гласоподаване, за машинно броене, за изчистване на описите изисква доста огромна експертиза. Тази Временна комисия да направи това разглеждане на проблемите, да заключи и да направи оферти за решение, които да влязат в залата като общи оферти за промени в ИК. Не бива да се трансформира в този момент настоящата норма за 100 % машинно гласоподаване, да търсим вид за машинно броене и способи за изчистване на описите. Оттам нататък има разнообразни оферти и елементи. Ще предложим и на ГЕРБ дружно в една комисия да решаваме проблемите, като задачата е обща: гарантиране на почтен и транспарантен избор, опция българският жител да гласоподава свободно, умерено и да изрази волята си, каквато е ", съобщи още водачът на Българска социалистическа партия.
Заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев беше много по-внимателен и не толкоз въодушевен за резултатите от срещата. " Бих желал единствено да поясня, с цел да не стане някакво неразбирателство. Доколкото ние през днешния ден водим един прелиминарен диалог без единодушието на нашите парламентарни групи, казахме, че пороците на изборния кодекс са забележими от цялото общество. Всяка парламентарна група посочи своето виждане. Обединихме се към това, че има два механизма, през които може да се реши казусът. Единият е през непрекъснатата правна комисия, като се отвори въпрос с внасяне на съответни промени на ИК и оттова да почне дебата, а другият механизъм е да съставим нарочна комисия. Такава имаше при съставянето на този Изборен кодекс. Можем да го изправим с такава нарочна комисия ", съобщи още Цонев.
" Всъщност през днешния ден вършим това предложение към сътрудниците от ГЕРБ и ще го създадем и към нашите парламентарни групи, и тогава ще вземем решенията. Това е единствено едно предложение да вървим по един от двата пътя. Разбира се може да се появи и трети вид, само че към този момент това предлагаме. Обединихме се към тава, че има проблеми в Изборния кодекс. ", сподели Цонев. Той уточни, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова ясно е споделила, че всяка парламентарна група е показала проблемите, които би трябвало да се решат. " Но не сме се обединявали към нищо, с изключение на към това да тръгнем по пътя на решаването на въпросите ", изясни още Цонев.
На въпрос дали би трябвало да отпадне възбраната за оповестяване на резулатите от екзитпола в изборния ден и ще се мисли ли за някаква смяна на деня за размисъл, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отговори по този начин: " Ако съм тук сама или единствено с парламентарната група на Българска социалистическа партия, бих говорила за нашите оферти, само че дано оставим тези въпроси за по-нататък и да не слагаме в неуместна обстановка сътрудниците от другите групи, и всеки да стартира да се надпреварва да си дава предложенията. Ще ви дадем, в случай че желаете, обособена конференция за концепциите на Българска социалистическа партия. Тук сме се събрали да търсим общото, това, което може да ни сплоти в една цел - почтеност на изборите, бистрота на избора, обективно отразяване на гласа на хората и присъединяване на българските жители. "
Стана ясно, че " Воля " към този момент са избистрили своята позиция и имат решение за проблемите на изборите. Пълнолетни жители, които нямат главно обучение и не са си платили налозите и/или наложителни осигурителни вноски, да не могат да гласоподават. Това оферират Веселин Марешки и сътрудниците му в собствен законопроект за изменение на Изборния кодекс, импортиран предходната седмица. Още детайлности за измененията, предлагани от " Воля ", четете тук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР