БСП.Дума:БСП-депутатите категорични: Не искаме заплатиДепутатите от БСП са категорични, че

...
БСП.Дума:БСП-депутатите категорични: Не искаме заплатиДепутатите от БСП са категорични, че
Коментари Харесай

Преглед на печата

БСП.

" Дума ":

БСП-депутатите безапелационни: Не желаеме заплати

Депутатите от Българска социалистическа партия са безапелационни, че не желаят да получават заплати, откакто бойкотираха Народното събрание. Спорът към това какви хонорари взимат народнити показали продължи и през днешния ден. От коридорите гербаджиите се пробват да обяснят по какъв начин социалистите не престават да харчат държавни пари, макар че не идват на работа. Още преди три дни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи изрично, че депутатите на левицата няма да употребяват командировъчни, нито служебни коли на Народното събрание или средства за бензин. Вчера от ГЕРБ още веднъж подхванаха тематиката с обяснението, че правилникът на Народно събрание не е добър. Според тях депутатите не престават да вземат една трета от заплатата, макар че не са в пленарна зала.

Стигна се до такава степен, че правното острие на ГЕРБ Данаил Кирилов разгласи, че ще трансформира правилника на Народно събрание, с цел да спре напълно средствата на цялата парламентарна група, която бойкотира Народното събрание. Корнелия Нинова изпрати публично писмо до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, в която декларира, че социалистите се отхвърлят от възнагражденията си напълно. В ефира на няколко медии и други депутати от Българска социалистическа партия оповестиха, че няма да взимат пари от Народното събрание.

Караянчева обаче отвърна с думите, че тя не може да стопира заплатите на депутатите и че правилникът е крив.

Инвалиди.

" 24 часа ":

Оценяват инвалидите с точки от 0 до 204

Нова точкова система ще прави оценка хората с увреждания, като от нея ще зависи какви помощи ще получат от страната. Тя ще се прави от обществени чиновници и ще съдържа 10 категории с въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4.

Общият брой точки, които може да събере един неработоспособен, е 204. Въпросите включват от това дали инвалидите могат да се обслужват сами - да се къпят, да готвят или да употребяват техника, до цялостна картина на болесттите им.

Това е написано в план на Методиката за осъществяване на самостоятелна оценка на потребностите от поддръжка за хората с увреждания, която е качена за публично разискване.

Сега 739 219 души имат ТЕЛК за над 50% увреждане, като от тях 27 хиляди са деца.

За да имат персонален помощник, инвалидите би трябвало да получат минимум от 11 до 49 точки. Тогава те ще могат да го употребяват до 15 ч на месец, с цел да им оказва помощ у дома или да ги води на доктор. Тези с сред 50 и 100 точки ще имат право на 42 часа, а с от 101 до 186 - до 84 ч. Максималният брой часове - 168, ще е за хората с оценка сред 187 и 204 точки.

Венецуела.

" Сега ":

Външният министър: Ако Съединени американски щати атакуван Венецуела, ще запазим неутралитет

Ако Съединени американски щати подхващат военни интервенции във Венецуела, България ще резервира неутралитет. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление за предаването " Плюс-Минус " по Нова телевизия.

Понякога в света в действителност наподобява, че всеки е против всеки. Но макар че нерядко в Европейски Съюз имаме разнообразни позиции, всяка от страните има свои национални ползи изключително във външната политика. И мисля, че е ясно къде стои България - в Европейски Съюз и съдружник на НАТО. Но това не значи, че не можем да имаме от време на време и самостоятелна външна политика ", съобщи Захариева и уточни, че такава не се формулира елементарно, само че по думите ѝ България знае кои са нейните цели.

" По отношение на Иран има разлика сред Съединени американски щати и Европейски Съюз дали би трябвало да има съглашение за нуклеарно разоръжаване. Европейски Съюз смята, че светът няма да е по-добро място без това съглашение, само че въпреки това имаме съществени терзания във връзка с районната роля на Иран в разнообразни планове ", разяснява вицепремиерът.

Захариева съобщи, че терзанията за опитите за интервенция на Русия в политиките на редица страни не са неотдавна.

Спор.

" Монитор ":

Дрогиран таксиджия без брошура прегази служители на реда

Дрогиран таксиджия, който бил на едвам 17 години и нямал брошура, прегази трима служители на реда, които се пробвали да го спрат в центъра на София. Инцидентът станал в петък към 14,50 часа на бул. " Васил Левски ".

Там униформените подали сигнал за прекъсване на таксиметров автомобил " Хюндай ". Водачът обаче не се подчинил и при опит да бъде отклонен от пътя, той прегазил трима служители на реда. Малко по-късно обаче те съумели да го отбият. Оказало се, че зад кормилото седи 17-годишен юноша без брошура, който бил даже престъпно проявен. Той оказал опозиция и опитал да избяга. Двамата му спътници - мъж на 20 години и жена на 22 създали същото. Но и те се оказали с белезници. При осъществяването на полевия тест за приложимост на нарктоици, станало ясно, че малолетният водач е карал дрогиран. При последвало претършуване в колата са открити наркотични субстанции и оръжие. Процесуално- следствените дейности не престават и все още.

Тримата служители на реда, които са пробвали да спрат дрогирания юноша, са потърпевши леко. Те са откарани за обзор в болнично заведение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР